Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Mηνιαίο πλαφόν εσόδων με ρήτρα μέτρων | Εφημερίδα των συντακτών

Mηνιαίο πλαφόν εσόδων με ρήτρα μέτρων | Εφημερίδα των συντακτών



Mηνιαίο πλαφόν εσόδων με ρήτρα μέτρων


Του Μάριου Χριστοδούλου

75 (1)





Δέσμια με το χρυσό συμβόλαιο της τρόικας 28,5 δισ. ευρώ είναι η κυβέρνηση για το 2013, το οποίο και καλούνται να… εκτελέσουν οι 140 έφοροι της χώρας.

Το μηνιαίο πλάνο εισπράξεων ανά Εφορία, που καθόρισε το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών, δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς η ελληνική οικονομία θα ελέγχεται κάθε μήνα και τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους θα «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε δόση έχει συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.

Eρχονται νέα μέτρα 

Η κάμψη των εσόδων στον δεύτερο μήνα του έτους έχει θορυβήσει την τρόικα, η οποία καταλογίζει «αστοχία» στο οικονομικό επιτελείο και για τον λόγο αυτό το υποχρέωσε να αποδεχθεί το υπερ-αναλυτικό πλάνο, το οποίο όμως είναι υπεραισιόδοξο. Γεγονός που σημαίνει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για νέα οδυνηρά μέτρα, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να διαπραγματεύονται τρόικα και κυβέρνηση.

Αλλωστε, οι αναφορές περί δημοσιονομικού κενού στην προχθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ με τον πρωθυπουργό προετοίμασαν το έδαφος.

Στο πρόγραμμα των μηνιαίων στόχων για τα έσοδα που καταρτίστηκε για πρώτη φορά φέτος και παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.» παρατίθενται τα ποσά που θα πρέπει να μπαίνουν ανά 30 ημέρες στα ταμεία της κάθε εφορίας. Βασική δεξαμενή αυτών των εισπράξεων θα είναι οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία που… περισσεύουν κι αυτή τη χρονιά, όπως και ο ΦΠΑ που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πρόσθετες φοροδοτικές πηγές θα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα πρόστιμα από τους φορολογικούς ελέγχους που αλλάζουν επί το δυσμενέστερον με το νέο ποινολόγιο που καταρτίζεται και το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα. Μοναδικά έσοδα που θα παραμείνουν εκτός του μηνιαίου πλάνου θα είναι το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται ακόμα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, καθώς η τρόικα ασκεί πιέσεις να παραμείνει ως έχει και το 2013. Οι δανειστές θεωρούν ότι είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μαζευτούν τα προϋπολογισθέντα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο μηχανισμός είσπραξης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2013.

 Οι εννέα στόχοι

Οι στόχοι, για τους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, έχουν ήδη αποσταλεί στους 140 επικεφαλής των ΔΟΥ από τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Το βάρος των αυξημένων εσόδων πέφτει στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και στη ΦΑΕΕ Αθηνών, ενώ οι πιο κρίσιμοι εισπρακτικά μήνες είναι οι δύο θερινοί, Ιούλιος και Αύγουστος, κατά τους οποίους όμως ιστορικά παρατηρείται κάμψη των εσόδων, καθώς και ο Οκτώβριος. Σύμφωνα με το «συμβόλαιο» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, πρέπει να επιτευχθούν 10 στόχοι:

1. Από τα 28,5 δισ. ευρώ που αναζητούνται συνολικά για το 2013 τα 9 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν κατά τους τρεις μήνες: Ιούλιο, Αύγουστο και Οκτώβριο. Θεωρούνται οι πιο σημαντικοί μήνες, δεδομένου ότι οι μηνιαίες εισπράξεις θα πρέπει να κινούνται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ ανά μήνα. Εκτιμάται ότι τότε θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος για την πληρωμή των φόρων από τους πολίτες, όπως είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και οι φόροι επί των ακινήτων για την τριετία 2010-2012.

2. Κρίσιμος εισπρακτικά μήνας είναι και ο Ιούνιος, οπότε και αναμένεται να ξανάρθει η τρόικα για την αξιολόγηση των δράσεων του δευτέρου τριμήνου και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 12,829 δισ. ευρώ.

3. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι 140 έφοροι της χώρας θα πρέπει να βρουν και να εισπράξουν από πολίτες και επιχειρήσεις συνολικά 15,646 δισ. ευρώ.

4. Yψηλά επίπεδα στόχου έχουν τεθεί για τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από την οποία η τρόικα αναμένει εισπράξεις 8,5 δισ. ευρώ για το 2013. Να σημειωθεί ότι με νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη Εφορία έχει μετονομαστεί σε Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και θα ελέγχει εταιρείες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ.

5. Δύσκολη αποστολή έχει και η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, η οποία θα πρέπει να κυνηγήσει εισπράξεις άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2013.

6. Ετήσιες εισπράξεις 854 εκατ. ευρώ από τους φορολογουμένους της Δ” ΔΟΥ Αθηνών έχει ζητήσει η τρόικα, στο πεδίο ελέγχων της οποίας θα βρεθούν γιατροί, δικηγόροι και ατομικές επιχειρήσεις σε Κολωνάκι, Σύνταγμα, Βασιλίσσης Σοφίας, Ακαδημίας, Ασκληπιού.

7. Εσοδα 777 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μαζευτούν από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και «μικρομάγαζα» στο κέντρο της πρωτεύουσας, Εξάρχεια, Ομόνοια, οδό Αθηνάς.

8. Πολύ χαμηλότερα τοποθετούνται οι στόχοι για εισπράξεις φόρων από περιοχές όπως Μαρούσι, Κηφισιά, Ψυχικό, Γλυφάδα-Βουλιαγμένη-Βάρκιζα, Παλλήνη-Μεσόγεια.

9. Στην υπόλοιπη χώρα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια θα συνεισφέρουν στις ετήσιες εισπράξεις με το ποσό του 1 δισ. ευρώ συνολικά.


16/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: