Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια της CPB (πρώην Λαϊκής) στην Ελλάδα


Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια της CPB (πρώην Λαϊκής) στην Ελλάδα

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Τα διάφορα σενάρια περί διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε καλή και κακή τράπεζα έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγούμενου εκνευρισμό στους πελάτες της τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
 
Καταρχήν, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δηλαδή της Λαϊκής (CPB Bank), της Κύπρου και της Ελληνικής (340 υποκαταστήματα) θα περάσουν στα χέρια μιας εκ των συστημικων τραπεζών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει:
1) Για τις καταθέσεις: Διασφαλίζονται από το πρώτο ευρώ και δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα. Αυτό αφορά απλές καταθέσεις και προθεσμιακές των φυσικών προσώπων, όπως επίσης και καταθέσεις των επιχειρήσεων.
2) Για τα δάνεια: Τα χαρτοφυλάκια των δανείων μεταφέρονται αυτομάτως στην νέα τράπεζα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει κανονικά τη δόση του.
Κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς οι υπάλληλοι τροφοδοτούν κανονικά τα ATMς.
Ο κάθε πολίτης ανάλογα με το υπόλοιπο και το όριό του μπορεί να «τραβήξει»  έως και 2000 ευρώ ημερησίως.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η απόφαση των ελληνικών τραπεζών να μην εξοφλούν επιταγές των κυπριακών  τραπεζών που κατέχουν οι Έλληνες πολίτες στα χέρια τους.
Όσοι έχουν αυτές τις επιταγές απλά τις προσκομίζουν στις ελληνικές τράπεζες και οι υπάλληλοι τις παίρνουν στα χέρια τους βάζοντας τις σε ένα συρτάρι χωρίς όμως να τις εξοφλούν.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό τους κατόχους των επιταγών, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν άμεσες υποχρεώσεις τους.  
Την ίδια ώρα, σχέδιο Νόμου, το οποίο θα προβλέπει το αυτόματο πέρασμα των κυπριακών υποκαταστημάτων στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε απευθείας σε ελληνικές τράπεζες οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.  
Το  υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καταρτίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς θέλει να διασφαλίσει την παρουσία των κυπριακών τραπεζών, όπως επίσης και τις καταθέσεις των αποταμιευτών.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών:
- Η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν  τα υποκαταστήματα της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής
- Η Εθνική ενδιαφέρεται μόνο για τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου.
Αρχικά πάντως, εκτιμάται ότι τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
.


Πηγή: Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια της CPB (πρώην Λαϊκής) στην Ελλάδα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6158/ti-tha-ginei-me-tis-katatheseis-kai-ta-daneia-tis-cpb-proin-laikis-stin-ellada#ixzz2OAtdlliv

Δεν υπάρχουν σχόλια: