Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο


Καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Πειραιώς
Share1 
Ο κύβος ερρίφθη! Το κυπριακό στην οικονομική του εκδοχή, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, φαίνεται να βρίσκει τη λύση του. Μια λύση που, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στην Ελλάδα, θα περάσει μέσα από περικοπές, αναδιαρθρώσεις, ύφεση, ανεργία, στερήσεις.
Η Κύπρος πληρώνει τα ανοίγματα σε τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι της επέφεραν σημαντικά οφέλη στο παρελθόν, αλλά από ότι φαίνεται περιέκλειαν και μεγάλους κινδύνους. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το παρκάρισμα των αλλοδαπών κεφαλαίων, κυρίως από Ρωσία, Μεγ. Βρετανία και Ελλάδα, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Τώρα, καλούνται να τα αλλάξουν όλα.
Καταρχήν υπάρχει μια πολιτική  απόφαση για τα βασικά σημεία του προγράμματος. Ζητούμενο η βιωσιμότητα του κυπριακού  χρέους στο πλαίσιο ενός μνημονίου σε συνδυασμό με μια δανειακή σύμβαση που θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ξεκινώντας από τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την εξυπηρέτηση του χρέους της, υπολογίσθηκε ένα ποσό που ανέρχεται στα 17 δις. Ευρώ. Όσο δηλαδή είναι και το ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ήδη από το 2012 αρχίζει να συρρικνώνεται  (-2,2%). Η παροχή ενός δανείου αυτού του μεγέθους ήταν σαφές ότι θα καθιστούσε το χρέος μη βιώσιμο. Έτσι, θα έπρεπε να αναζητηθούν και άλλες πηγές που να ελαφρύνουν τη δανειακή επιβάρυνση. Αυτό που εφημολογείτο και διεψεύδετο επί δύο μήνες επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup  της Παρασκευής. Κούρεμα επί των καταθέσεων!
Ο λογαριασμός είναι απλός. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει περ. 70 δις. καταθέσεις. Με ένα κούρεμα κοντά στο 10% θα αποδόσει έσοδα για το κυπριακό δημόσιο 7 δις Ευρώ. Ακριβώς δηλαδή, όσα λείπουν για να καλυφθεί το πρόγραμμα μαζί με τα 10 δις. που είναι διατεθειμένοι οι εταίροι να δανείσουν.
Σε μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης, διαπιστώνει κανείς αρκετά προβλήματα. Πρώτον, καλούνται να πληρώσουν τις αστοχίες των τραπεζών και των κυβερνήσεων και οι απλοί καταθέτες, αφού η απόφαση αφορά  όλες τις καταθέσεις από το πρώτο Ευρώ. Δεύτερον, ανοίγει ένα θέμα που ήταν μέχρι τώρα ταμπού, αφού είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο εφαρμόζεται. Έτσι, όποια χώρα στο εξής θα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με αποτέλεσμα, οι πολίτες να μην έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζές τους και να σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους με τραγικά αποτελέσματα.
Μια τέτοια εξέλιξη, είναι ακριβώς αυτό που οι τράπεζες, που πάσχουν ούτως ή άλλως από έλλειψη εμπιστοσύνης , δεν χρειάζονται. Η εμπειρία του παρελθόντος μας δείχνει, ότι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Αυτές οι λύσεις δυστυχώς υποσκάπτουν τη λειτουργία των τραπεζών, των οποίων ο ρόλος στην οικονομική διαδικασία είναι αποφασιστικός. Στην ίδια αρνητική προοπτική πρέπει κανείς να εντάξει και τις πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν στο απόρρητο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς των καταθέσεων του κοινού από τον κάθε δημόσιο υπάλληλο δηλ. η έκθεση στην ουσία των καταθέσεων σε κοινή θέα, καθόλου δεν συμβάλλει στην εισροή καταθέσεων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Κατά τα άλλα, η Κύπρος μόλις αρχίζει. Το πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των δανειστριών χωρών, που τώρα οι πολιτικοί τους έχουν ένα επιχείρημα παραπάνω, αφού οι κάτοχοι κεφαλαίων και μαζί μ’αυτούς  και οι αλλοδαποί καταθέτες, για τα χρήματα των οποίων δεν έχουν και την καλύτερη άποψη, καλούνται να συνεισφέρουν.
Ας ευχηθούμε λοιπόν «καλό κουράγιο» στους Κυπρίους με την προτροπή να διαπραγματευτούν ένα μνημόνιο το οποίο ναι μεν να περιέχει τις αναγκαίες προσαρμογές, να μην πνίγει όμως την ανάπτυξη της χώρας.


Πηγή: Τι σημαίνει το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/blog/5630/ti-simainei-koyrema-ton-katatheseon-stin-kypro#ixzz2NzQWXNPv

Δεν υπάρχουν σχόλια: