Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Νέα στρατηγική για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων


Νέα στρατηγική για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων
[19.03.2013]

Στόχος η αύξηση των εσόδων

Αλλαγή στρατηγικής για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων επιχειρεί του υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εγκαταλείπει πλέον τους αριθμητικούς στόχους σε μια ύστατη προσπάθεια να βγάλει από το τέλμα της αρνησιδικίας χιλιάδες διοικητικές διαφορές που παραμένουν εκκρεμείς.

Η ένταξη των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στον θεσμό της διαμεσολάβησης, η εξωδικαστική επίλυση αστικών μικροδιαφορών μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ και οι ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον ανεξάρτητων επιτροπών οι οποίες θα φιλτράρουν τις υποθέσεις που θα φτάνουν στη Δικαιοσύνη, είναι τρεις από τους βασικούς άξονες στον νέο χάρτη που σχεδιάζει το υπουργείο.

Με βάση τα μέχρι τώρα πλάνα, θα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 να έχουν εκδικαστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Ωστόσο, ο αριθμητικός αυτός στόχος εγκαταλείφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε νέο Κώδικα Δικηγόρων, στη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, η δικαστική διαμεσολάβηση σε Πρωτοδικείο και Εφετείο, η διαπραγμάτευση χρέους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι ενδικοφανείς προσφυγές σε τριμελείς ανεξάρτητες επιτροπές για τις διοικητικές διαφορές, αλλά και στη καθολική ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Δικαιοσύνης.



Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: