Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Καθησυχάζουν στην Αθήνα | Εφημερίδα των συντακτών

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Καθησυχάζουν στην Αθήνα | Εφημερίδα των συντακτών


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Καθησυχάζουν στην Αθήνα

Με σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διευκρινίζει ότι «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα για τις καταθέσεις που υπάρχουν στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ στην Αθήνα συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με μοναδικό αντικείμενο την μετάβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα των τριών κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα: Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική και στις οποίες απασχολούνται περίπου 5.000 εργαζόμενοι. Το Συμβούλιο εισηγείται ομόφωνα την μετάβαση στοιχείων, ενεργητικού και παθητικού, σε ελληνική τράπεζα. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε να διερευνήσει ποια ελληνική τράπεζα θα απορροφήσει τις τρεις κυπριακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μετάβαση των τριών τραπεζών είτε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είτε στην Εθνική. Οι τρεις κυπριακές τράπεζες θα λειτουργούν ως θυγατρικές της νέας τράπεζας στην οποία θα ενσωματωθούν και το κόστος μεταβίβασής τους θα βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Κύπρο. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος διευκρίνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι το ΤΤ είναι μια από τις υπό ιδιωτικοποίηση τράπεζες.

Εν τούτοις, η φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο αφορά όλες ανεξαιρέτως τις καταθέσεις που τηρούνται στο νησί, δηλαδή και αυτές που τηρούν οι Ελληνες υπήκοοι στην Κύπρο.
16/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: