Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εντός ενός μήνα αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις για το πώς η Ελλάδα θα «πληρώσει» την κυπριακή κρίση Κύμα "λουκέτων" σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω Κύπρου


Εντός ενός μήνα αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις για το πώς η Ελλάδα θα «πληρώσει» την κυπριακή κρίση

Κύμα "λουκέτων" σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω Κύπρου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Εφιαλτικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σενάρια επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες αναφορικά με την εμπλοκή της χώρας μας στο πρόβλημα της Κύπρου. Όσο κι αν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κι αν επιχείρησε να κατευνάσει το ανησυχητικό κλίμα με δηλώσεις περί «θωράκισης της οικονομίας», οι πρώτες ενδείξεις κάνουν αναφορά για επερχόμενο μεγάλο κύμα λουκέτων σε ελληνικές εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις που στάθμευαν κεφάλαια στο νησί αλλά και για σημαντική άνοδο των δεικτών της ανεργίας στην πατρίδα μας.
Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως άνω των 3,5 δις. ευρώ είναι άμεσα ή έμμεσα εγκλωβισμένα σε ό,τι αφορά καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων και Ελλήνων ιδιωτών στο νησί. Στο κόκκινο φέρεται να είναι σημαντικός παίκτης του εγχώριου εμπορίου, ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό είχε στην Κύπρο τη διαθέσιμη ρευστότητα του ασκώντας από εκεί – λόγω φόβων με τι απανωτές εκλογές στη χώρα μας το καλοκαίρι – cash management. Μεγάλοι επίσης είναι οι φόβοι για δύο κορυφαίες βιομηχανίες τροφίμων, για τον ΟΠΑΠ που διαθέτει θυγατρική και φοβάται πτώση του ενδεχόμενου τιμήματος εξαγοράς του στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αλλά και για εκατοντάδες εγκλωβισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ήδη, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να δημιουργήσει ειδικό κλιμάκιο μελέτης της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στο υπουργείο Οικονομικών ενώ αρχικές σκέψεις λένε πως το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά τρόπους παροχής ρευστότητας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα πληγούν, ώστε να μην κλείσουν. Εργαλείο για αυτές τις δράσεις αναμένεται να οριστεί το ΕΣΠΑ αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει αρχική αποτίμηση του προβλήματος.
Θέμα όμως από την απώλεια ρευστότητας δημιουργείται και εξαιτίας της μεγάλης εμπλοκής του ναυτιλιακού κλάδου στο πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε πως δεκάδες είναι οι πλοιοκτήτριες επιχειρήσεις με έδρα στην Κύπρο που πλέον έχουν τεράστια προβλήματα.


Πηγή: Κύμα "λουκέτων" σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω Κύπρου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6162/kyma-loyketon-se-exagogikes-epiheiriseis-logo-kyproy#ixzz2OBG2DvHL

Δεν υπάρχουν σχόλια: