Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ξυπνάτε, η κατανάλωση καταρρέει, μαζί της και τα έσοδα


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ξυπνάτε, η κατανάλωση καταρρέει, μαζί της και τα έσοδα
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2013, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να τα κάνει συσκευασία δώρου και να τα στείλει στην τρόικα.
Γράφει:  
Να καταλάβουν  οι ειδήμονες ότι υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φόρων, η κατανάλωση βουλιάζει παρασύροντας τα δημόσια έσοδα στο βυθό. Μπορεί με διάφορα «κόλπα» να ωραιοποιούμε τις επιδόσεις και να εμφανίζουμε πλεονάσματα, όμως το πρόβλημα είναι εκεί και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο:
1.      Μέσα στο πρώτο δίμηνο, τα έσοδα από την έμμεση φορολογία έχουν υποχωρήσει κατά…900 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Από την έμμεση φορολογία όμως, περιμένουμε να εισπράξουμε πάνω από το 50% των φορολογικών εσόδων. Πτώση στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, είχε προϋπολογιστεί. Όχι όμως τέτοιας έκτασης. Για ολόκληρο το 2013 ανέμεναν μείωση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα 900 εκατ. ευρώ έχουν εξαϋλωθεί από το πρώτο δίμηνο. Σε σχέση με τους στόχους του πρώτου διμήνου, εμφανίζεται απόκλιση 496 εκατ. ευρώ και αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί η «τρύπα» από την έμμεση φορολογία στον κρατικό προϋπολογισμό θα υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
2.      Μόνο από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, έχουν χαθεί 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι ενώ είμαστε 75 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το στόχο. Την εμμονή στον αυξημένο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός πολύ ακριβά. Ούτε καν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των πετρελαιοειδών δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος καθώς και εκεί παρουσιάζεται υστέρηση 28 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
3.      Τραγικές είναι οι επιδόσεις στους υπόλοιπους ειδικούς φόρους. Η κατακόρυφη άνοδος της φορολογικής επιβάρυνσης στα καπνά και στα οινοπνευματώδη, έχει στην κυριολεξία βουλιάξει τα έσοδα. Πέρυσι, στο δίμηνο είχαμε εισπράξει 658 εκατ ευρώ και φέτος μόλις…386 εκατ ευρώ. Ο στόχος ήταν 578 εκατ. ευρώ και η υστέρηση είναι προφανής.
4.      Ο προϋπολογισμός ωραιοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι προγραμματισμένες επιστροφές φόρου. Πέρυσι στο δίμηνο, το δημόσιο είχε επιστρέψει 343 εκατ. ευρώ. Φέτος στο δίμηνο, είχε προγραμματίσει να επιστρέψει 489 εκατ. ευρώ αλλά έχει επιστρέψει μόλις…96 εκατ. ευρώ.
5.      Ακόμη και στο σκέλος της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα καλά νέα τελειώνουν τον Φεβρουάριο. Τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου εισπράχτηκαν οι δύο τελευταίες δόσεις από τον εξωφρενικό φόρο εισοδήματος του 2012. Τον Μάρτιο, αυτό το μαξιλάρι δεν θα υπάρχει. Ήδη από το πρώτο δίμηνο, είμαστε λίγο πάνω από το στόχο καθώς εισπράχτηκαν 1,119 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,099 δις. ευρώ που ήταν πέρυσι. Χωρίς αυτό το «μαξιλάρι» τα πράγματα θα είναι σκούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: