Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Πείτε και κανένα όχι»


ετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 11:43

«Πείτε και κανένα όχι»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Πείτε και κανένα όχι»
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το χθεσινό «όχι» της Κυπριακής Βουλής, θα δρομολογήσει εξελίξεις και στην Ελλάδα. Επί τρία χρόνια, οι πολίτες αυτής της χώρας (και οι βουλευτές που τους εκπροσωπούσαν στο Κοινοβούλιο) ερχόντουσαν αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα: «ψηφίστε μείωση μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γιατί θα χρεοκοπήσετε», «ψηφίστε αύξηση φόρων γιατί θα βγείτε από ευρώ», «ψηφίστε το ξεπούλημα όλων των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αλλιώς θα φύγετε από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Γράφει:  
Ένα αντίστοιχο εκβιαστικό δίλημμα τέθηκε και στους Κύπριους «ψηφίστε κούρεμα των καταθέσεων αλλιώς αύριο οι δύο τράπεζές σας θα χρεοκοπήσουν». Και οι Κύπριοι είπαν όχι. Τις επόμενες ώρες και ημέρες θα μάθουμε ποια θα είναι η τύχη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας. Θα μάθουμε αν το δίλημμα όπως τέθηκε εκβιαστικά από τους Γερμανούς είχε ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο ή όχι. Η απάντηση, όποια και αν είναι θα αλλάξει τα δεδομένα. Κάτι το οποίο θα φανεί ακόμη και στην επόμενη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ας υποθέσουμε ότι η Κύπρος βρίσκει την άκρη. Είτε αναγκάζοντας το Eurogroup να ρίξει νερό στο κρασί του και να μην τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, είτε φέρνοντας τον Ρώσο «λευκό ιππότη» τάζοντάς του φυσικό αέριο ή οτιδήποτε άλλο. Ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές Απριλίου όταν θα έρθει εδώ η τρόικα να ρυθμίσει και την τελευταία λεπτομέρεια της οικονομικής μας πολιτικής; Οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό και την τρικομματική κυβέρνηση να αρχίσουν να χτυπούν και κανά χέρι στο τραπέζι θα γίνουν αφόρητες.
Θα έχει αποφύγει η Κύπρος τη φορολόγηση των καταθέσεων της υπερασπιζόμενη μέχρι τέλους την ιερή αγελάδα του νησιού και εμείς θα ζητήσουμε από τους βουλευτές να ψηφίσουν για 3η χρονιά το χαράτσι της ΔΕΗ «για λόγους ρεαλισμού όπως ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας;». Θα εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε τον ΦΠΑ του 23% στην εστίαση λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν και ενώ γνωρίζουμε ότι το μέτρο δεν αποδίδει απολύτως τίποτα; Θα πληρώσουμε και του χρόνου προς 1,4 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης για να παγώσει και για 2η χρονιά ο πολίτης και το δημόσιο να μην εισπράττει τίποτα;
Ήδη μετά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκαν να έχουν πιάσει το «μήνυμα». Το χαράτσι της ΔΕΗ τελειώνει τον Μάιο δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Το χαράτσι επιβλήθηκε το 2011 υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος. Σηματοδοτεί αυτό κάτι; Θα δούμε κάτι να αλλάζει το επόμενο διάστημα;
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ίσως μάθουμε και εμείς να λέμε που και που και κανένα όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: