Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών, για καταθέσεις, δάνεια και το κούρεμα


Πόσα χρήματα θα κρατηθούν από τις καταθέσεις και τι θα δοθεί σε αντάλλαγμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών, για καταθέσεις, δάνεια και το κούρεμα

Τι είναι τα "ομόλογα φυσικού αερίου και πώς θα δοθούν οι μετοχές
Διαβάστε με ποιο τρόπο θα κρατηθεί η εισφορά από τις καταθέσεις στην Κύπρο και πώς θα δοθούν σε αντάλλαγμα μετοχές και ομόλογα. Εκτός εισφοράς οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Δεν αλλάζει κάτι στα δάνεια. Δείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων.
Ερώτηση: Έχω χρήματα σε κατάθεση στην Κύπρο, τι θα συμβεί;
Απάντηση: Από την κατάθεση θα αφαιρεθεί αυτόματα το ποσό της εισφοράς, πριν ανοίξουν οι τράπεζες. Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο υπολογισμός της εισφοράς θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα που υπήρχαντην Παρασκευηή 15 Μαρτίου. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.
Ερώτηση: Εάν έχω χρήματα σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα κινδυνεύω από το κούρεμα.
Απάντηση: Όχι. Οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα εξαιρούνται, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup. Με βάση τη συμφωνία, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ενοποιηθούν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα, θα αλλάξει κάτι;
Απάντηση: Όχι, δεδομένου ότι θα μεταφερθεί και αυτό στην ελληνική τράπεζα, όπως και η κατάθεση.
Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο από κυπριακή τράπεζα στην Κύπρο, αλλάζει κάτι;
Απάντηση: Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με το κούρεμα δεν αλλάζει κάτι. Οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν.
Ερώτηση: Τα χρήματα των καταθέσεων στην Κύπρο χάνονται;
Απάντηση: Με βάση τη συμφωνία, σε αντάλλαγμα της εισφοράς, οι καταθέτες θα λάβουν ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές των κυπριακών τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκής). Με τα σημερινά δεδομένα, βέβαια, οι μετοχές αυτές έχουν σχεδόν μηδενική αξία, αλλά στο μέλλον, εφόσον ο τραπεζικός τομέας αναταχθεί είναι πιθανόν οι καταθέτες να αποσβέσουν ένα μέρος της ζημιάς.
Επιπλέον, όσοι κρατήσουν τις καταθέσεις τους για δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν "ομόλογα φυσικού αερίου" για το μισό της αξίας της εισφοράς που πλήρωσαν. Τα "ομόλογα φυσικού αερίου" θα χρηματοδοτηθούν με τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Ερώτηση: Πόσα χρήματα θα χάσω εάν έχω κατάθεση στην Κύπρο;
Απάντηση: Προωθείται νέα απόφαση, η οποία θα έχει μικρότερη φορολόγηση για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ (έως 3%), 10% για καταθέσεις 100.000 έως 500.000 ευρώ και 15% για παραπάνω.
Η αρχική απόφαση προέβλεπε φόρο 6,75% μέχρι τις 100.000 ευρώ και 9,9% για παραπάνω.
Οι συντελεστές θα εφαρμοστούν κλιμακωτά, σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή για μια κατάθεση 200.000 ευρώ, οι "πρώτες" 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν με το χαμηλό συντελεστή και οι "επόμενες" 100.000 ευρώ με τον μεγαλύτερο.
Ερώτηση: Εμένα σαν καταθέτη, με συμφέρει να απορρίψει η Κυπριακή Βουλή την πρόταση για κούρεμα;
Απάντηση: Κατά βάση όχι. Δεν είναι απολύτως σαφές τις θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν σας συμφέρει, διότι εάν δεν γίνει το κούρεμα, η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση τουλάχιστον μια κυπριακή τράπεζα (την Λαϊκή) οπότε είναι αμφίβολο τι θα συμβεί από εκεί και πέρα. Δεν αποκλείεται να καταρρεύσει όλο το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο.
Θεωρητικά, σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας υπάρχει κρατική εγγύηση μέχρι τις 100.000 ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο ότι το κυπριακό Κράτος θα μπορούσε να τιμήσει την εγγύηση αυτή εν μέσω κατάρρευσης.
Από την άλλη πλευρά, εάν η Κύπρος οδηγείτο σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, είναι βέβαιο ότι οι καταθέσεις θα μετατρέπονταν στο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα υποτιμάτο σημαντικά.
Επομένως, για τον καταθέτη το κούρεμα είναι μάλλον το μικρότερο κακό.
Ερώτηση: Μπορώ να μεταφέρω χρήματα από το λογαριασμό μου στην Κύπρο και να αποφύγω το "κούρεμα";
Απάντηση: Είναι αδύνατον να μεταφέρετε χρήματα διότι οι μεταβιβάσεις και τα εμβάσματα έχουν "παγώσει" από το Σάββατο και δεν πρόκειται να απελευθερωθούν μέχρι να υλοποιηθεί το κούρεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: