Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το «μπάχαλο» με τις ελληνικές καταθέσεις


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το «μπάχαλο» με τις ελληνικές καταθέσεις
Στην Κύπρο, η αγωνία για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος κορυφώνεται. Όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο περιεχόμενο του Plan B, τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών αλλά και των θυγατρικών τους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, έχουμε άλλο …νταλκά με τις καταθέσεις.
Γράφει:  
Το υπουργείο Οικονομικών τις έβαλε στο …στόχαστρο προκειμένου να εντοπίσει μαύρο χρήμα και φοροδιαφυγή και τώρα τρώει τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Κανένα από τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν έχει λειτουργήσει ενώ φως στο ορίζοντα δεν φαίνεται.
· Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έκλεισε την ηλεκτρονική εφαρμογή που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όσοι είχαν στείλει χρήματα στο εξωτερικό για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε εντοπίσει κεφάλαια περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με βάση το περιεχόμενο των δηλώσεων ενώ κάποιοι στην Καραγιώργη Σερβίας, έκαναν όνειρα για εισπράξεις της τάξεως του ενός ή και των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πράξη, προς το παρόν δεν έχει μπει στο ταμείο ούτε ένα ευρώ. Από τους συνολικά 24710 φορολογούμενους, οι 13710 έστειλαν συμπληρωματικά στοιχεία και τώρα θα αρχίσει το ξεσκόνισμα προκειμένου να φανεί αν αυτά τα στοιχεία είναι επαρκή ή όχι. Πάνω από 8500 ειδοποιητήρια, δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους και στην πράξη αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει για έλεγχο πεθαμένους και εκπροσώπους χρεοκοπημένων εταιρειών. Πλέον, περιμένουμε το εισπρακτικό αποτέλεσμα και αν αυτό θα είναι αρκετό ώστε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της χώρας ασχολείται επί μήνες με αυτή την υπόθεση.
· Υποτίθεται ότι οι τράπεζες θα έστελναν μαζικά στοιχεία των καταθετών στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις αλλά και να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα. Υποτίθεται ότι οι διασταυρώσεις θα ξεκινούσαν μέσα στον Μάρτιο αλλά τη σχετική είδηση το ΣΔΟΕ αναγκάστηκε να τη διαψεύσει δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα. Από ότι φαίνεται, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία διασύνδεση τραπεζικού συστήματος και φορολογικών αρχών. Μόνο σχέδια επί χάρτου.
· Το τρίτο επίτευγμα του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με την υποχρέωση αναγραφής όλων των τόκων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου και οι τόκοι να υπαχθούν στην εισφορά αλληλεγγύης. Φτάνουμε Απρίλιο και ακόμη δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς θα γίνει η αποστολή των βεβαιώσεων στους καταθέτες, πως θα χειριστούν τους κοινούς λογαριασμούς κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: