Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΕ 36 «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ» ΕΛΕΓΚΤΕΣ Μάτι του ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις με 36 οθόνες


ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΕ 36 «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ» ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Μάτι του ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις με 36 οθόνες

Μάτι του ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις με 36 οθόνες
Της Μαρίας Βουργάνα
Με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή τους, 36 επιλεγμένοι υπάλληλοι ειδικών αποστολών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτούν από την Τρίτη online πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογούμενων. Θα μπορούν να «βλέπουν» στις οθόνες τους το ύψος των καταθέσεων και κάθε κίνηση που γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο τον εντοπισμό φοροφυγάδων και «μαύρου χρήματος».
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΗτΣ», σε τρία 24ωρα το ΣΔΟΕ, ύστερα από καθυστέρηση πολλών ετών, κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής προχωρώντας στην άρση του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες - εξπρές. Πλέον, η ειδική ομάδα των 36 φοροελεγκτών θα μπορεί σε 24ωρη βάση να «ανοίγει» και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Οι υπάλληλοι που θα ασχοληθούν με την έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών θεωρούνται «εξπέρ» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θα μπορούν να βλέπουν όχι μόνο τις κινήσεις κάθε λογαριασμού, αλλά να διακρίνουν λεπτομέρειες πίσω από τα νούμερα τις οποίες απλοί ελεγκτές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι.
Μάτι του ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις με 36 οθόνες
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών.
Η αρχή θα γίνει με τα 2.062 άτομα της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. «Θα ελεγχθούν όλοι. Ενας προς ένας» υπογραμμίζει στην «ΗτΣ» κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που στήνει το Σώμα θα απλωθεί και στα 53 πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει λογαριασμός υπόπτου για φοροδιαφυγή που δεν θα ελεγχθεί» λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ εστιάζει όχι σε μεγαλοκαταθέτες, αλλά σε «μικρότερους» καταθέτες που αδυνατούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαετίας πρόσωπα που, ενώ εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις για παράδειγμα 1 εκατ. ευρώ δηλώνουν στην εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ. «Ο έλεγχος των συγκεκριμένων προσώπων εκτιμούμε ότι έχει πολύ ψαχνό» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Με την έρευνα της λίστας Λαγκάρντ ασχολούνται σήμερα στο ΣΔΟΕ επτά άτομα (τέσσερις ελεγκτές, ένας τμηματάρχης και δυο διευθυντές). «Αν είχαμε άλλους τέσσερις ελεγκτές δεν θα είχαμε πρόβλημα και ο έλεγχος θα γινόταν πιο γρήγορα» υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας. Με την online πρόσβαση που αποκτούν οι πιστοποιημένοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στις τράπεζες το άνοιγμα και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται πλέον με διαδικασίες ? εξπρές.
«Μας λύνονται τα χέρια» τονίζουν με έμφαση στελέχη του ΣΔΟΕ καθώς με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 6 μηνών.
Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν «ανοίξει». Μόνο για 232 υποθέσεις που άνοιξαν οι λογαριασμοί και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ με τις εισπράξεις να φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ. «Σκεφτείτε τι θα προκύψει αν ανοίξουν 5.000 λογαριασμοί» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας. Από τη στιγμή που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς επισπεύδονται οι ελεγκτικές διαδικασίες.
Υπολογίζεται ότι σε διάστημα 4 μηνών θα έχουν ανοίξει όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των 2.062 καταθετών που βρίσκονται στην λίστα Λαγκάρντ ενώ σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος «πόθεν έσχες» και θα έχουν εκδοθεί και οι 2.062 εκθέσεις ελέγχου.
Tο σύστημα
Το σύστημα μητρώων τραπεζικών λογαριασμών θα λειτουργεί ως εξής:
  • Οι ελεγκτές - πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με ειδικό κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.
  • Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Ωστόσο, οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.
  • Για τον έλεγχο παλαιότερων στοιχείων θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία. Δηλαδή θα υποβάλλεται αίτημα στις τράπεζες για το άνοιγμα του λογαριασμού.
  • Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές θα εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε. Η πρόσβαση που θα έχουν οι ελεγκτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι πληροφορίες στον κόμβο της ΓΓΠΣ προέρχονται από τον κόμβο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα τον Τειρεσία.
  • Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από το server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στο server της ΓΓΠΣ. Σε πρώτη φάση στα αρχεία των τραπεζών θα έχουν πρόσβαση πιστοποιημένοι ελεγκτές από το ΣΔΟΕ και σε επόμενη φάση οι υπόλοιπες ελεγκτικές υπηρεσίες
  • Η ενημέρωση του Συστήματος θα γίνεται καθημερινά.
Μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έγιναν ήδη 6.500 καταγγελίες
«Βροχή» από καταγγελίες
«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών προς το ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και «μαύρο χρήμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έγιναν στην υπηρεσία περίπου 6.500 καταγγελίες όταν στο σύνολο του 2012 είχαν υποβληθεί 17.000, με αρμόδια στελέχη να αποδίδουν αυτόν τον... βομβαρδισμό στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων και ονομάτων.
Κάθε μεσημέρι, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου του ΣΔΟΕ, πέντε στελέχη της υπηρεσίας συναντιούνται στην αίθουσα συσκέψεων για να αξιολογήσουν τις καταγγελίες της ημέρας. Πρόκειται για καταγγελίες, που έχουν φτάσει είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, από το τηλέφωνο, από επιστολές, ηλεκτρονικές και παραδοσιακές καθώς αρκετοί φορολογούμενοι στέλνουν ακόμα γράμμα με τις καταγγελίες τους στο ΣΔΟΕ, είτε πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Κάθε καταγγελία και κάθε πληροφορία από κάθε πηγή.
Η καθημερινή «σοδειά» κυμαίνεται από 80 έως και 150 καταγγελίες, οι οποίες στο σύνολό τους λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Κάθε καταγγελία - πληροφορία μετά την αξιολόγηση της Επιτροπής καταχωρείται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο ώστε κανείς να μη μπορεί να ισχυριστεί ότι χάθηκε. Κάθε μια καταγγελία αξιολογείται ξεχωριστά. Αν επάνω δεξιά στη σελίδα της κάθε υπόθεση μπει ο αριθμός μηδέν, η υπόθεση πηγαίνει στο Αρχείο, καθώς αξιολογείται ως μηδενικού ενδιαφέροντος.
Το βαθμολόγιο του ΣΔΟΕ έχει πέντε κλιμάκια. Με τον αριθμό 1 σημειώνονται υποθέσεις «μικρού ενδιαφέροντος», το 2 σημαίνει ότι η υπόθεση είναι «ενδιαφέρουσα - σημαντική», ο αριθμός 3 σημαίνει πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες και αν πάρει βαθμό 4 σημαίνει πως απαιτεί ειδικό χειρισμό.
Οι καταγγελίες περνούν από δύο ακόμα φίλτρα. Αν είναι απλές ή εμπιστευτικές και ως προς το επείγον των ενεργειών. Σε εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις, η πληροφορία διαβιβάζεται άμεσα για έλεγχο, ενώ στην τελευταία κλίμακα οι «κοινές» καταγγελίες εντάσσονται στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης. Σε αυτή την Επιτροπή επί της ουσίας γίνεται η πρώτη αξιολόγηση. Όχι όμως και η τελευταία. Ο ρόλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Καταγγελιών είναι γνωμοδοτικός. Τον τελευταίο λόγο έχει ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος λαμβάνει καθημερινά αντίγραφο των πρακτικών της Επιτροπής.
600 υποθέσεις ακινήτων
Ελεγχοι σε τέσσερις πόλεις της Ευρώπης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο εξωτερικό. Το ΣΔΟΕ ερευνά περισσότερες από 600 υποθέσεις αγοράς ακινήτων σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μιλάνο και στο Γκσάαντ το φημισμένο χειμερινό θέρετρο.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επικεντρώνεται στα εξής: Αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, στοιχείο που ήταν υποχρεωμένοι να το εμφανίσουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν το 2011. Αν τα ποσά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις.
Στο «μικροσκόπιο» δήμαρχοι
Εντολή στο ΣΔΟΕ να γίνει έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών, πρώην νομαρχών) από το 2003 και μετά καθώς και όλων των επιθεωρητών μεταφορών, υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης. Οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει ήδη CD με τα προσωπικά στοιχεία των περισσοτέρων από τα υπό έλεγχο πρόσωπα, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει πρώτα από τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Θα γίνει πλήρης φορολογικός έλεγχος, άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων (τραπεζικών κ.λπ.) και εφόσον υπάρξουν στοιχεία, τότε η έρευνα μπορεί να επεκταθεί και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Μια γυναίκα... πολλές μίζες
Μια πληροφορία από μια καταγγελία που έφθασε στα γραφεία του ΣΔΟΕ αποκάλυψε το ρόλο μιας γυναίκας - «αράχνη». Το όνομα της γυναίκας βρίσκεται στη λίστα «Λαγκάρντ». Με τη δημοσίευση της λίστας, έφθασε η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη γυναίκα συντόνιζε τις μίζες κυκλώματος που δρούσε στο Δημόσιο. Αμέσως η πληροφορία χαρακτηρίστηκε ειδικού χειρισμού και δόθηκε εντολή να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα. «Πολλές υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατευθύνουν πλέον το φορολογικό έλεγχο» μας εξηγεί στέλεχος του ΣΔΟΕ προσθέτοντας ότι «οι καταγγελίες προς την υπηρεσία αποτελούν μια πολύ σημαντική βοήθεια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
  • Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσοτερων απο 5.000 τραπεζικων λογαριασμων, ΑΛΛΑ ούτε οι μισοί δεν εχουν «ανοιξει»
  • Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών, θα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για να «μπαίνουν» απευθείας στα αρχεία των τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια: