Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τροποποιητική δήλωση κατέθεσαν 13.700 υπόλογοι φορολογούμενοι






Τροποποιητική δήλωση κατέθεσαν 13.700 υπόλογοι φορολογούμενοι            

 ΠΕΡΙΠΟΥ 13.700 φορολογούμενοι, από τους 24.710 που ελέγχονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό, προχώρησαν σε τροποποιητική δήλωση ώστε να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες των κεφαλαίων τους. Οι υπόλοιποι απειλούνται με την επιβολή πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

    13.701 φορολογούμενοι ή το 55% ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία είτε αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα είτε δικαιολογώντας τις διαφορές, με κέρδη από μετοχές, τόκους καταθέσεων, κληρονομιές ή ακόμα και δωρεές από λίστες γάμου. Ακόμα ωστόσο δεν είναι σαφές πόσοι δικαιολογούν και πόσοι όχι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για το ύψος των φόρων που μπορεί τελικά να εισπραχθεί. Σημειώνεται ότι για τους 24.710 φορολογούμενους διαπιστώθηκε ότι κεφαλαία που μετέφεραν στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερα κατά 7 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα που δήλωσαν. Την επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν και τη βεβαίωση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων αναλαμβάνουν ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

    Περίπου 8.500 επιστολές γύρισαν πίσω χωρίς αποδέκτη με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου να εξηγεί ότι «είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει είτε για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν αποβιώσει». Για τις 8.500 υποθέσεις θα γίνει έρευνα και θα αναζητηθούν οι συνυπόχρεοι.

    Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι φάκελοι 2.500 φορολογουμένων οι οποίοι ενώ έλαβαν την επιστολή της ΓΓΠΣ δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών. Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμάται ότι έχουν ζητήσει «προσωπική» παράταση, πέραν της 20ής Μαρτίου, από τον προϊστάμενο της εφορίας τους, δυνατότητα που είχε παρασχεθεί με σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε όσους φορολογούμενους χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: