Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Σε… ανοικτή γραμμή τράπεζες και εφορίες


Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 07:58

Σε… ανοικτή γραμμή τράπεζες και εφορίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σε… ανοικτή γραμμή τράπεζες και εφορίες
Την προσεχή Δευτέρα, λήγει η προθεσμία που δόθηκε στις τράπεζες να εκχωρήσουν στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν 5,5 εκατομμύρια πολίτες κατά τη διάρκεια του 2011 ενώ μέχρι τον Μάρτιο, θα ακολουθήσει μαζική αποστολή δεδομένων και για τις συναλλαγές του 2012.
Γράφει:  
Όταν λέμε συναλλαγές, εννοούμε όλες τις συναλλαγές. Το υπουργείο Οικονομικών δια της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πληροφορηθεί ποιοι έχουν καταθέσεις και πόσο τις αύξησαν ή τις μείωσαν, ποιοι έχουν δάνεια και πως τα εξυπηρετούν, ποιοι έχουν αμοιβαία κεφάλαια και τραπεζικές θυρίδες.
Για την μαζική αποστολή δεδομένων, το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα φανεί… αχάριστο. Ολοένα και περισσότερες δουλειές που σήμερα πραγματοποιούνταν μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, θα εκχωρηθούν στις τράπεζες. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βάζουν πλέον στα υποκαταστήματά τους, το σύνολο των φορολογουμένων, δηλαδή το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Ποιες είναι οι νέες δουλειές που ανοίγουν για τις τράπεζες;
1.      Όλες οι πληρωμές. Μετά τα τέλη κυκλοφορίας και την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, οι τράπεζες θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο μέσω εφοριών όπως επίσης και η καταβολή των δόσεων από όσους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση) αλλά και την έκδοση παραβόλων (σ.σ για την ακρίβεια σχεδιάζεται όλα τα παράβολα να εκδίδονται ηλεκτρονικά και να εξοφλούνται μέσω τράπεζας). Σχεδιάζεται, από τον Ιούλιο και μετά, όλες οι πληρωμές που μέχρι τώρα γίνονταν στις εφορίες, να περάσουν καθολικά στις τράπεζες και τα ταμεία των εφοριών να κλείσουν.
2.      Ολοένα και περισσότερες συναλλαγές. Κατεβάζοντας το όριο των συναλλαγών το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες κλπ) οι πολίτες θα υποχρεωθούν να κάνουν χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών για να αγοράσουν.
3.      Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Σχεδιάζεται ο ΦΠΑ να μην καταβάλλεται αυτομάτως από τον πελάτη στον προμηθευτή αλλά να περνάει μέσα από επαγγελματικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα έχουν πλέον εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη των πελατών τους καθώς από τον ΦΠΑ προκύπτει ουσιαστικά η αξία του τιμολογίου.

http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-54/item/52658-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: