Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Αυξήσεις 30% - 40% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Αυξήσεις 30% - 40% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πρώτη «δόση» τον Ιανουάριο με συν 9-11%


Σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει το πλαίσιο της προσαρμογής για τη μετάβαση σε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος μέχρι και το β΄ εξάμηνο του 2013, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA έχει θέσει τις πρώτες σταθερές στις οποίες θα κινηθεί. Kατ’ αρχήν φέρεται να έχει αποφασισθεί η συνολική αύξηση που θα προσδιορισθεί από τον έλεγχο που θα κάνει η PAE στα κοστολογικά στοιχεία της ΔEH και που εμφανίζεται της τάξης του 30% μεσοσταθμικά και για τις μικρές καταναλώσεις στο 40%, να επιμεριστεί σε τρεις δόσεις. Φέρεται επίσης να έχει τεθεί ως οροφή στην πρώτη δόση που θα ισχύσει από 1η Iανουαρίου ένα μεσοσταθμικό ποσοστό αύξησης 9-11%.


Ερχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για τον επιμερισμό των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν
Tης Xρυσας Λιαγγου

Eξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) η διαχείριση της υποχρέωσης, εκ του Μνημονίου, για τη μετάβαση σε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Aν και η υποχρέωση έχει τεθεί από το 2010, παρέχοντας τη δυνατότητα μιας πιο ομαλής προσαρμογής μέσα στην τριετία, η επιλογή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών να αποφύγουν τα δύσκολα μεταφέροντας το βάρος για το 2013 υποχρεώνει τη σημερινή ηγεσία του YΠEKA να πάρει δύσκολες αποφάσεις για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων, σε μια συγκυρία οικονομικής αφαίμαξης των οικογενειακών προϋπολογισμών. Tο γεγονός ότι με το σημερινό ύψος τιμολογίων οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων προς τη ΔEH φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικό της οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκονται οι οικιακοί καταναλωτές και αυτό είναι που προβληματίζει κυρίως την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει το πλαίσιο της προσαρμογής, καθώς οι ημερομηνίες τρέχουν, η πολιτική ηγεσία του YΠEKA έχει θέσει τις πρώτες σταθερές στις οποίες θα κινηθεί.

Kατ’ αρχάς φέρεται να έχει αποφασισθεί η συνολική αύξηση, που θα προσδιορισθεί από τον έλεγχο που θα κάνει η PAE στα κοστολογικά στοιχεία της ΔEH και που εμφανίζεται της τάξης του 30% μεσοσταθμικά και για τις μικρές καταναλώσεις στο 40%, να επιμεριστεί σε τρεις δόσεις. Φέρεται, επίσης, να έχει τεθεί ως οροφή στην πρώτη δόση που θα ισχύσει από 1ης Iανουαρίου ένα μεσοσταθμικό ποσοστό αύξησης 9%-11%, έτσι ώστε να περιορισθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από πιθανή χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση. Aπό εκεί και πέρα, το υπουργείο σχεδιάζει τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT), που λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας από το υψηλό κόστος ρεύματος για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παράλληλα τρόπους περιορισμού των συνολικών επιβαρύνσεων για τους λοιπούς καταναλωτές.

H επίλυση της δύσκολης αυτής άσκησης θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους, με πρώτη βέβαια τον επαναπροσδιορισμό του πραγματικού κόστους της ΔEH. Aυτή η παράμετρος αναμένεται να αγγίξει εμμέσως και τους ιδιώτες παραγωγούς και αυτό γιατί στο κόστος της ΔEH, το οποίο φυσικά μετακυλίεται στους καταναλωτές, περιλαμβάνει και το κόστος που αντιστοιχεί στον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους κεφαλαίου των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Tο κόστος αυτό επιβαρύνει τα τιμολόγια με το ποσό των 280 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ το 2013 η επιβάρυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔEH, θα φτάσει στα 420 εκατ. ευρώ. H ΔEH έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του, ενώ PAE και υπουργείο φέρεται να εξετάζουν τη δυνατότητα μείωσης έτσι ώστε να μην απειληθεί η βιωσιμότητα των ιδιωτικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά το αμιγές κόστος της ΔEH, τα περιθώρια μείωσης, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, περιορίζονται σε ένα ποσοστό 20% επί των λειτουργικών δαπανών που στα τιμολόγια μεταφράζεται σε μείωση της τάξης του 2%-2,5%.

H δεύτερη παράμετρος είναι η πιθανή μείωση των αποκαλούμενων μονοπωλιακών χρεώσεων, όπως για παράδειγμα το κόστος χρήσης δικτύου, το τέλος AΠE και το κόστος των YKΩ (Yπηρεσίες Kοινής Ωφελείας). Τέλος, η τρίτη παράμετρος είναι η αποδέσμευση του λογαριασμού ρεύματος από φόρους και τέλη υπέρ τρίτων, που αντιπροσωπεύουν μέχρι και το 35% του συνολικού ποσού, αλλά και η δυνατότητα περιορισμού της εξαντλητικής φορολογίας της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και θα κληθεί να το διαχειριστεί συνολικά η κυβέρνηση.

Επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2013


Επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2013

Οι τελικές αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών
Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα προκύπτουν από τη νέα κλίμακα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αντίθετα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις προκύπτουν επιβαρύνσεις μέχρι τις 60.000 ευρώ και ελαφρύνσεις για μεγαλύτερα ποσά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 26% έως τις 50.000, και 33% για τα εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ.

Αλλαγές έρχονται και στη φορολογία των ακινήτων. Καταργείται από 1-1-2013 η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αγοράζουν ακίνητα χωρίς «πόθεν έσχες». Επίσης, αλλαγές προβλέπονται τόσο για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια όσο και με τον νέο ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει για όλα τα εισοδήματα και τους περισσότερους φόρους κλίμακες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (εφόσον αφορά εισοδήματα) και την αξία των ακινήτων (ανάλογα με την αντικειμενική αξία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν ως εξής:

1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι. Θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με τρία φορολογικά κλιμάκια χωρίς αφορολόγητο όριο.

2. Το πρώτο κλιμάκιο θα εκτείνεται μέχρι τις 26.000 ευρώ και συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα φορολογεί εισοδήματα από τις 26.001 ευρώ μέχρι τις 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο και τελευταίο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%.

3. Στη θέση του αφορολογήτου ορίου που καταργείται θεσπίζεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 40.000-43.000 ευρώ.

Παραδείγματα: Εισόδημα 15.000 ευρώ στο οποίο, με βάση τον πρώτο φορολογικό συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 3.150 ευρώ (15.000 Χ 21%). Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν 1.950 ευρώ, οπότε ο τελικός φόρος που αναλογεί περιορίζεται στα 1.200 ευρώ. Σήμερα ο φόρος που αναλογεί σε εισόδημα 15.000 ευρώ ανέρχεται στα 1.240 ευρώ.

- Εισόδημα 20.000 ευρώ, στο οποίο, με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 4.200 ευρώ (20.000 Χ 21%). Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν 1.850 ευρώ (1.950-50-50=1.850 ευρώ), οπότε ο τελικός φόρος θα περιορίζεται στις 2.350 ευρώ. Σήμερα ο φόρος που αναλογεί σε εισόδημα 20.000 ευρώ ανέρχεται στις 2.420 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής. Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια θα εκπίπτουν κατά το μέρος που υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Παραδείγματα: Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ και δαπάνες ιατρικής περίθαλψης ύψους μέχρι 2.000 ευρώ δεν θα έχει όφελος από το νέο σύστημα (και αυτό, διότι η δαπάνη των 2.000 ευρώ αντιστοιχεί ακριβώς στο 10% του εισοδήματος).

- Αλλος φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα (20.000 ευρώ) και δαπάνες 3.000 ευρώ θα έχει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί την επιπλέον δαπάνη που υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος όπως ορίζει το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα εξέπιπτε το 10% των ανωτέρω δαπανών από τον τελικό φόρο.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με δύο συντελεστές:

α) Εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26%.

β) Το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Κατ’ εξαίρεση θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Εχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.

- Εχουν ως έδρα την κατοικία τους.

- Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία.

- Οσοι υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Παραδείγματα: Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 500 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα ο φόρος θα ανέλθει στις 2.600 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όλα τα οφέλη που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις, ενώ θα εκπίπτουν στο σύνολό τους τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν στα Ταμεία τους.

- Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 3.670 ευρώ· με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα καταβάλει για τα εισοδήματα του 2013 φόρο ύψους 6.500 ευρώ.

- Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 70.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 20.420 ευρώ. Με το νέο σύστημα ο ανωτέρω φορολογούμενος θα πληρώσει μικρότερο φόρο κατά 820 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πληρώσει 19.600 ευρώ.

- Αγρότες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν με βιβλία (έσοδα - έξοδα) και με δύο φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ο πρώτος συντελεστής 13% θα εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και ο δεύτερος συντελεστής 16,5% γα εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ.

- Εισοδήματα από ενοίκια. Από 1-1-2013 τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με ειδική κλίμακα που θεσπίζεται. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή. Σήμερα τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή προστίθενται στα εισοδήματα από τη μισθωτή εργασία ή το ελευθέριο επάγγελμα και φορολογούνται συνολικά.

Φόροι στα ακίνητα

Καταργείται από 1-1-2013 η αγορά ακινήτων χωρίς «πόθεν έσχες». Με διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο παύει να ισχύει η ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε την αναστολή του «πόθεν έσχες» μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.), για ανέγερση οικοδομής, για τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και για την κατασκευή πισίνας.

Οσον αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς ωστόσο να καταλήξουν στη νέα κλίμακα που θα ισχύσει από το νέο έτος. Και αυτό, διότι τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν προσφέρουν έσοδα ύψους τριών δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενιαίος φόρος δεν θα έχει αφορολόγητο όριο, ωστόσο στόχος είναι να ελαφρυνθούν οι μικρές περιουσίες. Οι συντελεστές θα εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και θα ξεκινούν (σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που πιθανόν να αλλάξει) από 0,1% και θα φθάνουν ακόμα και 3%. Πάντως με όσα συζητήθηκαν χθες, τα ακίνητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής τους αξίας. Για αξία ακινήτων από 0 έως 100.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 0,1%, για αξία από 100.000 ώς 200.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 0,2%. Οσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές, που ενδεχομένως να φθάσουν το 2%-3%.

Κερδισμένοι και χαμένοι της νέας κλίμακας

Πώς θα φορολογηθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ακίνητα


Από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για μισθωτούς και συνταξιούχους προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα. Αντίθετα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις προκύπτουν επιβαρύνσεις μέχρι τα 60.000 ευρώ και ελαφρύνσεις για μεγαλύτερα ποσά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 26% έως τα 50.000 και 33% για τα εισοδήματα άνω των 50.001 ευρώ. Αλλαγές έρχονται και στη φορολογία των ακινήτων. Καταργείται από 1/1/2013 η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να αγοράζουν ακίνητα χωρίς πόθεν έσχες. Επίσης, αλλαγές προβλέπονται τόσο για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια όσο και με το νέο ενιαίο φόρο που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει για όλα τα εισοδήματα και τους περισσότερους φόρους κλίμακες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (εφόσον αφορά εισοδήματα) και την αξία των ακινήτων.

 

ΑΤΥΠΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Το Δημόσιο χρωστά 8,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες


ΑΤΥΠΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Το Δημόσιο χρωστά 8,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

Το Δημόσιο χρωστά 8,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες
Η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου λόγω της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας εξακόντισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα στα 8,3 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 8 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα. Εντός του 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος 4,49 δισ. ευρώ προέρχεται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα νοσοκομεία χρωστούν 1,87 δισ. ευρώ, τα υπουργεία 934 εκατ., οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 756 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα 329 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης.


Στα 10 δισ. οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Εως το τέλος του έτους


Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμά η τρόικα ότι θα ανέλθουν έως το τέλος του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, συνυπολογιζομένων και των επιστροφών φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και των δημοσίων φορέων είχαν ανέλθει σε 8,3 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους και 8 δισ. στο τέλος Αυγούστου. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν 738 εκατ. ευρώ, που είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Η τρόικα στο τεχνικό σκέλος του Μνημονίου έχει υπολογίσει ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των δόσεων του δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Τα 10 δισ. θα φθάσουν μέχρι τέλη έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σωτηρης Νικας

«Πλώρη» για τα 10 δισ. ευρώ έχουν βάλει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έως τα τέλη του έτους. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 έχουν ήδη φθάσει στα 8,3 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους και 8 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Η τρόικα εκτιμά ότι τα χρέη του Δημοσίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στους τρεις τελευταίους μήνες του 2012. Μάλιστα, η τρόικα υπολογίζει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και τις επιστροφές φόρου που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένες. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι επιστροφές φόρου υστερούσαν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Η σημαντική αύξηση των οφειλών του Δημοσίου αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Πρώτον, στο ότι προέκυψε ξαφνικά ένα χρέος της τάξης του 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Οι οφειλές αυτές εντοπίστηκαν και προστέθηκαν στα στοιχεία του Αυγούστου. Δεύτερον, στο γεγονός ότι από το καλοκαίρι το κράτος έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών σχεδόν όλων των οφειλών του, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τις πληρωμές μισθών και συντάξεων μέχρι να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν και προγραμματίζουν τη μείωση των οφειλών του Δημοσίου όταν εισρεύσουν τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει την αποπληρωμή των 3,5 δισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, αυτό τελεί υπό την αίρεση ότι θα εκταμιευθεί φέτος τόσο η δόση των 31,5 δισ. ευρώ όσο και η δόση των 5 δισ. ευρώ που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να εκταμιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τις αρχές του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αυτές ανήλθαν στα 8,3 δισ. ευρώ. Περισσότερες από τις μισές αποτελούν οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα:

1. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 4,5 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τα χρέη τους στις αρχές του έτους. Δηλαδή, μέσα σε εννέα μήνες σχεδόν διπλασιάστηκαν οι υποχρεώσεις τους.

2. Στο 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τα χρέη των νοσοκομείων από 1,3 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

3. Τα υπουργεία οφείλουν πλέον 934 εκατ. ευρώ έναντι 589 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

4. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν οφειλές 756 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους μοναδικούς φορείς του Δημοσίου που τα χρέη τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις αρχές του 2012 (818 εκατ. ευρώ).

5. Τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου είχαν χρέη 329 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 219 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης (σε ταμειακή βάση), από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 κατεγράφη πλεόνασμα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε έλλειμμα 996 εκατ. ευρώ. Ποσό, όμως, που υπερκαλύφθηκε από τα πλεονάσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης:

1. Τα νομικά πρόσωπα παρουσίασαν πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

2. Οι ΟΤΑ πρωτογενές πλεόνασμα 437 εκατ. ευρώ.

3. Τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία είχαν πρωτογενές πλεόνασμα 698 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το συνολικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν ελλειμματικό στα τέλη Σεπτεμβρίου και ανήλθε στα 9,7 δισ. ευρώ.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΣΕΕ: Στο 35% η ανεργία το 2013!


ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

ΓΣΕΕ: Στο 35% η ανεργία το 2013!

ΓΣΕΕ: Στο 35% η ανεργία το 2013!
Δραματικά σενάρια που προβλέπουν την εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας το 2013, εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα θα «σκαρφαλώσει» την επόμενη χρονιά στο δυσθεώρητο ποσοστό 29%, ενώ σε πραγματικούς αριθμούς θα διαμορφωθεί στο 34% με 35%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,75 εκατομμύρια ανέργους.
Επίσης, διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει τον «τυφώνα εσωτερικής πολιτικής υποτίμησης» και εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, όπως είπε, το «παγκόσμιο σύστημα» και οι αναπτυγμένες χώρες φαντάζουν να «πηγαίνουν σε ύφεση», ενώ η «μεσογειακή συνιστώσα» θα βρίσκεται σε «συνθήκες μεγαλύτερης παράτασης της ύφεσης».

ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οι μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ


ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ

Οι μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ
Του Γιώργου Γάτου
Μέσω των νέων εισφορών (οι οποίες θα επιβάλλονται στα ποσά που απομένουν μετά τις γνωστές παρακρατήσεις) οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον δύο συντάξεις τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, θα γίνουν οι περικοπές από 1,94% έως 83% (ανάλογα με το Ταμείο) στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί από την 1η Αυγούστου του 2010 και μετά, ενώ μπαίνει πλαφόν 15.000 ευρώ για όσους δεν έχουν πληρώσει εισφορές σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Αναλυτικά:
Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως ακολούθως:
α. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500.00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
β. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
γ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
δ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ έως 4.000,00 ευρώ μειώνεται κατά ποσοστό 20% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.
ε. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 4.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 25% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 3.200,01 ευρώ. Στο ως άνω άθροισμα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις. Επί του αθροίσματος αυτού το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
Τα εφάπαξ 
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στα εφάπαξ προβλέπεται:
Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα - τομέα πρόνοιας. Συγκεκριμένα: Στους Τομείς Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ 2,21%, Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ 17,35%, Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ 18,38%, Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%, Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ 63,91%, Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ 41,52%, Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ 22,67%, Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ 42,29%, Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ 36,94%, Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ 52,21%, Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ 6,19%, Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κατά 8,21%, Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 28,41%, στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ 3,84%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής - Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ 41,17%, Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ 17,42%, Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%, Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ 83,00%, Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ 1,94%, Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ 45,49%, στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 35,11%.
Πού εφαρμόζεται η μείωση 42,29% στο εφάπαξ βοήθημα του ΤΠΔΥ
  • Πώς υπολογίζεται το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης
Η ποσοστιαία μείωση 42,29% στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγεί ο Τομέας ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ για χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε μετά την 1.1.2006 έχει εφαρμογή και στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούνται οι αποχωρούντες υπάλληλοι, ασφαλισμένοι στο καθεστώς του ν.103/1975 (Α΄167), από το νομικό πρόσωπο στο οποίο τηρείτο ο λογαριασμός του ν. 103/1975 (Α΄167) για χρόνο υπηρεσίας που διανύθηκε μέχρι 31.12.2005, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 3232/2004 (Α΄48).
Στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση, λόγω αποχώρησης από την υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο, του ν. 3198/1955 (Α΄ 98) σε συνδυασμό με το ν. 2112/1920 (Α΄ 67) όπως ισχύουν. Το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης είναι ανάλογο με τον χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα-τομέα πρόνοιας προς το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους. Σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 ευρώ.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που εκδίδεται μέχρι 31.12.2012, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζεται η νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές των φορέων - τομέων πρόνοιας, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίησή της. Από 1.1.2014 το εφάπαξ βοήθημα που χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους των φορέων - τομέων πρόνοιας υπολογίζεται σύμφωνα με τη νέα τεχνική βάση για τις εφάπαξ παροχές.
«Θυσία» τουλάχιστον δύο συντάξεις
Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων (μετά τις μειώσεις που ισχύουν και θα συνεχίσουν να γίνονται) ύψους 1.700 ευρώ (π.χ. 1.300 κύρια + 400 ευρώ επικουρική) θα χάνει 170 ευρώ το μήνα και 2.040 ευρώ τον χρόνο, δηλ. επιπλέον 1,2 συντάξεις. Αν, όμως, συνυπολογιστεί και η απώλεια που θα έχει από την κατάργηση των δώρων των 800 ευρώ για την κύρια και τα δώρα των δύο συντάξεων για την επικουρική (άλλα 800 ευρώ) η ζημία φτάνει τα 3.640 ευρώ τον χρόνο, δηλ. 2,1 συντάξεις.
Συνταξιούχος με άθροισμα συντάξεων 2.300 ευρώ (1.900 ευρώ κύρια + 400 ευρώ επικουρική) θα χάνει 345 ευρώ τον μήνα και 4.140 ευρώ το χρόνο (-1,8 συντάξεις). Με το συνυπολογισμό των δώρων (-1. 600 ευρώ) η απώλεια αγγίζει τα 5.740 ευρώ, δηλ. 2,5 συντάξεις.
Ασφάλιστρα
Ασφάλιστρα για αποδοχές έως 5.400 ευρώ (που είναι το πλαφόν για τους νέους, από την 1/1/93 ασφαλισμένους) θα μπορούν να καταβάλουν και οι παλαιοί (μέχρι 31/12/92) ασφαλισμένοι αν έχουν, βέβαια ακόμη αυτές τις αποδοχές.
Αξιώσεις των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που αφορούν την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών παραγράφονται μετά εικοσαετία από την τελευταία καταβολή. Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
Καταργούνται από 1.1.2013 τα επιδόματα και δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων και τομέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Τι αλλάζει με το φόρο ακινήτων


Τι αλλάζει με το φόρο ακινήτων

Τι αλλάζει με το φόρο ακινήτων
Τα βασικά χαρακτηριστικά του φόρου ακινήτων, ο οποίος θα καταργήσει το χαράτσι που εισπράττεται με τον λογαριασμό τη ΔΕΗ, αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εξέτασε σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας σε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη δεν μετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.
Οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά αντάλλαξαν απόψεις για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και σύμφωνα με πληροφορίες πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί μεγάλο μέρος της τελικής ρύθμισης.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι ο νέος φόρος θα είναι προοδευτικός, ήτοι όσο αυξάνεται η αξία της περιουσίας θα αυξάνεται και ο φόρος και θα προβλέπονται οκτώ κλιμάκια και οκτώ συντελεστές, τα οποία θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τις μικρές ιδιοκτησίες ή η απαλλαγή από το φόρο συγκεκριμένων φορολογουμένων βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Τα δε αγροτεμάχια θα φορολογούνται βάσει του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Στα αζήτητα 180.000 ακίνητα λόγω... τιμής


Στα αζήτητα 180.000 ακίνητα λόγω... τιμής

Στα αζήτητα 180.000 ακίνητα λόγω... τιμής
Μεταξύ 160.000 και 180.000 κυμαίνονται τα αδιάθετα προς πώληση ακίνητα (προοριζόμενα για κατοικία), σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, σημειώνοντας σημαντική αύξηση, η οποία αποδίδεται στις προσδοκίες για μειώσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών στο χώρο των ακινήτων έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2011, όταν το 2011 είχε ήδη μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2010, ενώ παράλληλα οι χρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν το 20%.
Μεγάλη είναι και η πτώση στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών, που σήμερα κυμαίνονται στις 24.000 ετησίως, όταν πριν από την κρίση ξεπερνούσαν τις 90.000 ετησίως. Εξάλλου, οι τιμές στα ακίνητα έχουν υποχωρήσει από τότε που ξεκίνησε η κρίση κατά 21% περίπου σε ονομαστικούς όρους και κατά 30% σε πραγματικούς όρους.

Απέχουν οι δικηγόροι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου


Απέχουν οι δικηγόροι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου

Πανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγωνΠανελλαδική κινητοποίηση αποφάσισε η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων
Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, αποφάσισε πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μήνα.
24h NewsRoom

Ένας στους πέντε Έλληνες απειλείται από τη φτώχεια


Ένας στους πέντε Έλληνες απειλείται από τη φτώχεια

Στα 6.591 ευρώ το όριο της φτώχειας ετησίως ανά άτομοΣτα 6.591 ευρώ το όριο της φτώχειας ετησίως ανά άτομο
Το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας απειλείται από τη φτώχεια σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβιώσεως των Νοικοκυριών 2011 της Ελληνική Στατιστική Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το κατώφλι της φτώχειας ήταν το 2011 στο ποσό των 6.591 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα το 2011 ήταν 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Ελλάδος 21.590,07 ευρώ.
Βάσει της έρευνας τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400, ο δε πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.
Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως άνδρες άνεργοι (48,4%), μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%), λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%), νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%), μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%) και παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%).
Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3% από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.
24h NewsRoom

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Τι προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας


ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Τι προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας

Τι προβλέπει ο νέος κώδικας φορολογίας
Εντός του μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νέο κώδικα φορολογίας, στον οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπονται αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.
Αυτό ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκη σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
«Ο νέος κώδικας» όπως τόνισε ο υφυπουργός «θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Και συνέχισε:
«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. να αλλάξει το σύστημα προσαύξησης ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».
Ο κ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι επιτροπές που ασχολούνται με τη διαδικασία επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ για το νέο κώδικα φορολογίας, είπε πως από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12.
Γ. Πίκουλας


Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος το Νοέμβριο


Την αύξηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που θα εξετάζουν φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, την αλλαγή του ΚΒΣ και την κατάθεση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προανήγγειλε σήμερα από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημήτριου Αναγνωστάκη.

Ο βουλευτής υποστήριζε πως με τα τωρινά δεδομένα, η Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συνεδριάζει 4 φορές το μήνα και εξετάζει στην καλύτερη των περιπτώσεων 5 με 6 υποθέσεις κάθε φορά, όταν τη δεδομένη χρονική στιγμή οι υποθέσεις ξεπερνούν τις 1.400.

Ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονται σε 265 και όχι σε 1.400 και εξήγησε μέσα σε μια υπόθεση μπορεί να περιλαμβάνονται περισσότερες διαφορές σχετικές με τη φορολογία εισοδήματος των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, κ.α..

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξετάζει προαιρετικά φορολογικές υποθέσεις άνω των 50.000 ευρώ και υποχρεωτικά υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης προανήγγειλε την κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδίου νομοθετικής διάταξης το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Στην παρατήρηση του κ. Αυγενάκη ότι αν υπήρχαν περισσότερες επιτροπές και υπήρχαν περισσότερες συνεδριάσεις θα μπορούσε να συγκεντρωθεί με μετριοπαθείς προβλέψεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ο κ. Μαυραγάνης αποσαφήνισε πως μπορεί οι βεβαιωμένοι φόροι και οι προσαυξήσεις από φορολογικές διαφορές να ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό δεν είναι άμεσα εισπρακτέο καθώς το ποσό μειώνεται εάν ο φορολογούμενος συμβιβάζεται, ενώ όταν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη το βεβαιωμένο ποσό εισπράττεται συνολικά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ακόμη την εισαγωγή του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Όπως είπε στο πλαίσιο του νέου Κώδικα τα 33 άρθρα του ΚΒΣ θα μειωθούν σε 12.

Ακόμη, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και νέο ποινολόγιο που θα εξορθολογίζει τις ποινές ώστε οι προσαυξήσεις να μην φθάνουν σε μη ρεαλιστικά επίπεδα.

Πηγή 24h.gr



Με 8 κλιμάκια και νέους συντελεστές η φορολογία ακινήτων


ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Με 8 κλιμάκια και νέους συντελεστές η φορολογία ακινήτων

Με 8 κλιμάκια και νέους συντελεστές η φορολογία ακινήτων
Aπό το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο με νέα κλίμακα, η οποία θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 3% για μεγάλης αξίας ακίνητα, ενδεχομένως άνω των 5 εκατ. ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος από το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται την κλίμακα με βάση την οποία θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εξετάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής για το φορολογικό. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
Ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Υπολογισμός
Με βάση κλίμακα θα υπολογιστεί και ο φόρος που θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) για την ακίνητη περιουσία τους, ο οποίος υπολογίζεται να αποδώσει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα νέα σενάρια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα που αποκτούν οι φορολογούμενοι πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται τώρα προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με την εφαρμογή ενός συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ.
Αγορές ακινήτων
«Πόθεν έσχες»
Επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 το «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να καταργήσει, και μάλιστα ένα έτος νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, την απαλλαγή που ισχύει σήμερα από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίων κ.λπ.) και για την ανέγερση οικοδομής ή πισίνας.
Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε ανασταλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά ούτε βοήθησε την αγορά των ακινήτων. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά του «πόθεν έσχες».
Μαρία Βουργάνα

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα


ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Μεγάλες απώλειες σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Το 2013 θα είναι ο έκτος χρόνος ύφεσης που εκτιμάται στο 4,5% με το ΑΕΠ να καταγράφει σωρρευτικές απώλειες περίπου 47 δισ. ευρώ από το 2008, ενώ τα νέα μέτρα «φέρνουν» μεγάλες απώλειες σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα, αλλά και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Τα προσδιορισμένα μέτρα της τετραετίας 2013 - 2016 ανέρχονται σε 14,2 δισ., ενώ με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου «αποκαλύφθηκαν» πρόσθετα μέτρα περίπου 4,6 δισ. για τη διετία 2015 - 2016 που μένει να εξειδικευθούν.
«Βόμβα» στα θεμέλια της δημοσιονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να αποτελεί το δημόσιο χρέος, το οποίο, παρά την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτελείται, παραμένει μη βιώσιμο, εντείνοντας τις πιέσεις για μια νέα παρέμβαση από την Ε.Ε., οι συζητήσεις για την οποία κορυφώνονται στο παρασκήνιο.
Η νέα επιχείρηση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 - 2016 και στον προϋπολογισμό του 2013 που κατατέθηκαν προχθές στη Βουλή, στηρίζεται μεταξύ άλλων στην υπόθεση επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014, στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014 για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία περίπου, ενώ ενσωματώνει τη χορήγηση διετούς παράτασης για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για σειρά «αυξημένων και σημαντικών κινδύνων» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή εκτέλεση του, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, ειδικά για το 2013, η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιχειρηθεί είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς έρχονται νέα μέτρα 10,88 δισ. ευρώ ώστε να προκύψει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 9,37 δισ.
Οι νέες παρεμβάσεις 
Η νέα δημοσιονομική προσαρμογή, που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ το 2016 από 7% που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και 4,5% το 2016, αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρής αφού ο κύριος όγκος της αφορά στο 2013.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων για εκατ. συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να προκύψει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 9,37 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος καλούνται να σηκώσουν οι συνταξιούχοι από τους οποίους θα αφαιρεθούν το επόμενο έτος περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ από μισθούς περικόπτονται 1,68 δισ. ευρώ.
Συνολικά από τα 10,9 δισ. ευρώ, τα 8,99 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και υγεία, ενώ 1,99 δισ. θα προέλθουν από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το πακέτο των 14,2 δισ. ευρώ της τετραετίας 2013 - 2016 ο κύριος όγκος των περικοπών στις δαπάνες θα εφαρμοστεί το 2013 υπό την πίεση της τρόικας να είναι όσο πιο εμπροσθοβαρές γίνεται το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Συνολικά οι νέες περικοπές δαπανών εκτιμώνται σε 10,35 δισ. ευρώ, ενώ η φορολογική «καταιγίδα» θα ανέλθει σε 3,89 δισ. ευρώ (3,28 δισ. πρόσθετοι φόροι και 609 εκατ. ευρώ επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές).
Εισφορά έως το 2015 
Το μοναδικό «καλό» νέο του Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ διατηρείται μέχρι και το 2015 και όχι έως το 2018 που ήταν στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν από τα εισοδήματα του 2013 και όχι αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, ενώ αξιοπερίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει από το 2013 ειδικό τέλος καπνιζόντων στα καταστήματα διασκέδασης και μαζικής εστίασης χωρίς να προχωρεί ταυτόχρονα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όπως είχε δεσμευτεί.
Στο «μέτωπο» των δαπανών την περίοδο 2013 - 2016:
Από περικοπές στις συντάξεις θα εξοικονομηθούν 5,5 δισ. ευρώ.
Περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα έλθει από παρεμβάσεις στους μισθούς, περιλαβάνονται η κατάργηση δώρων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και αναστολή των κινήτρων επίτευξης στόχων που προβλέπονταν κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς.
Στα 1,113 δισ. ανέρχονται οι εξοικονομήσεις από τον τομέα της Υγείας.
Περίπου 700 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν από την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με το μεγαλύτερο μέρος πάντως να αφορά σε νέες περικοπές 200 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στα 307 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι εξοικονομήσεις από τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα.
Επιπλέον 495 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις ΔΕΚΟ.
Στον «αέρα» το πρόγραμμα χωρίς λύση για το χρέος
Αν δεν υπάρξει νέα αναδιάρθρωση, το χρέος θα φθάσει στο 184,9% του ΑΕΠ το 2016
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για τη δυναμική του δημοσίου χρέους το οποίο, παρά την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται, θα διαμορφωθεί στο 184,9% του ΑΕΠ το 2016 ή 363,4 δισ. ευρώ, κινούμενο σε μη βιώσιμα επίπεδα. Τα στοιχεία αυτά τελούν μάλιστα υπό την προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 και μετά ροής εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αλλά και σταθερής δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014. Τον επόμενο χρόνο το χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί στο 189,1% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στο προσχέδιο για χρέος 179,3%.
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου ερμηνεύει τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται παρασκηνιακά για μια νέα «λύση» στο ελληνικό χρέος, με την επαναγορά χρέους και τη μείωση των επιτοκίων να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς χωρίς νέα παρέμβαση, το χρέος θα απέχει μακράν από τα επίπεδα βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης δυναμικής του, μετά το PSI αλλά και με δεδομένη τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη γίνει, είναι ότι χωρίς τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τετραετίας 2013 ? 2016 το χρέος θα διαμορφωνόταν στα 411,9 δισ. ευρώ ή 220,4% του ΑΕΠ το 2016, ελέω ύφεσης και καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Υπέρογκες είναι και οι δαπάνες για τόκους, οι οποίες σε δεδουλευμένη βάση κλιμακώνονται στα 11,2 δισ. το 2014, στα 12,5 δισ. το 2015 και στα 13,3 δισ. το 2016.
Σε ύφεση για έκτο διαδοχικό χρόνο
Σε ύφεση για έκτο διαδοχικό έτος θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2013, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% τον επόμενο χρόνο από ύφεση 6,5% φέτος.
Η ύφεση εκτιμάται πως θα τερματιστεί το 2014, χρονιά κατά την οποία αναμένεται οριακή ανάπτυξη 0,2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική οικονομία στα έξι χρόνια ύφεσης, δηλαδή από το 2008, θα έχει χάσει σωρευτικά περίπου 47 δισ. ευρώ. Από το 2015 αναμένεται σταδιακά ανάκτηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, 2,5% και 3,5% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως, με όχημα την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.
Ανεργία: Ανοδικά και το 2013
Εκρηκτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 22,8% τον επόμενο χρόνο, από 22,4% που εκτιμάται φέτος και να αποκλιμακωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση στο 21,4% το 2014 και αποκλιμάκωση στο 17,1% το 2016, με τον δείκτη, ωστόσο, να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η απασχόληση αναμένεται να σταματήσει να μειώνεται το 2014, χρονιά κατά την οποία προβλέπεται αύξηση 1%, και θα κινηθεί ανοδικά με ρυθμό 2% το 2015 και 3% το 2016.
Αποπληθωρισμός ύστερα από 45 χρόνια
Αποπληθωρισμό για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 45 χρόνια εκτιμάται πως θα βιώσει η ελληνική οικονομία τον επόμενο χρόνο.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% το 2013 και να μειωθεί κατά 0,4% το 2014. Αύξηση των τιμών αναμένεται να καταγραφεί το 2015 (+0,6%) και το 2016 (+1,1%).
Φέτος αναμένεται πληθωρισμός 1,1%.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στις συντάξεις


Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στις συντάξεις

01.11.2012 17:33
Αντισυνταγματικές έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας των συνταξιούχων, καθώς και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μη συμβατές με το Σύνταγμα τις διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών στις οποίες ορίζονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, αυξάνεται από το 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και καταργεί για τους συνταξιούχους  τα επιδόματα (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα θερινής άδειας.
Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο του οποίου η γνώμη έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι η πρώτη φορά που κρίνει νόμο που απορρέει απόΜνημόνιο μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.
Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.
Στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι ότι οι διατάξεις αυτές προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.
Αναλυτικότερα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα θερινής αδείας από το νέο έτος και μετά.
Αντισυνταγματική κρίθηκε παράλληλα, με ισχυρή πλειοψηφία από τους δικαστές και η μείωση των συντάξεων, καθώς φρονούν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναλογικότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια και γίνεται κατά άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.
Την ίδια θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση από 1.1.2013 της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Συνταγματική κρίθηκε κατά πλειοψηφία η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.
Για το θέμα αυτό της περικοπής των συντάξεων των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων υποστηρίχθηκε από ορισμένους δικαστές ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας και νομιμότητας της σχετικής ρύθμισης.
Αντίθετα, νόμιμες κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.
Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.
Επίσης, προβλέπεται ότι οι άγαμες και οι διαζευγμένες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα λαμβάνουν ανώτατη σύνταξη 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους σε περίπτωση που οι θυγατέρες αυτές έχουν και άλλα εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, από 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.
Εξάλλου, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.
Τέλος, ως προς τους βουλευτές προβλέπει, μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».


Πηγή: Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στις συντάξεις | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/74754#ixzz2B4eulK8s

ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά η Κομισιόν


ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά η Κομισιόν

Αδειάζει την τρόικα για τα εργασιακά η Κομισιόν
Βρυξέλλες
Β. Δεμίρης
Θέμα συμβατότητας των προτάσεων της τρόικας για τα εργασιακά στην Ελλάδα με την κοινοτική νομοθεσία αναγνωρίζει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ενδέχεται να ανοίξει παράθυρο για την ελληνική κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την τρόικα, η οποία πιέζει για ανατροπές στα εργασιακά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού παραδέχεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις περιγράφουν «οριακές καταστάσεις», υπογραμμίζει πως «ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος-μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ». Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει «να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ».
Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισημαίνει πως ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστον για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).
Η Κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από τη συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας». Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωση των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις πέντε. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οκτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα), καταλήγει η Κομισιόν στην απάντησή της προς την κ. Ράπτη.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ 6 και 7 Νοεμβρίου


Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ 6 και 7 Νοεμβρίου

Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 και 7 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα συμμετέχει και στις αγωνιστικές δράσεις, που αποφάσισε η ΓΣΕΕ και πιο συγκεκριμένα στα εξής:

  • Στη 48ωρη γενική απεργία την Τρίτη και Τετάρτη, 6 και 7 Νοέμβρη 2012.
  • Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11, στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως.
  • Στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.
Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, απαιτούν την καταψήφιση των μνημονιακών μέτρων. «Απαιτούμε μία άλλη πολιτική, με άλλα χαρακτηριστικά, που θα δίνει πραγματική διέξοδο για την κοινωνία, για την οικονομία, για τον άνθρωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι στις 6 και 7 Νοεμβρίου

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι στις 6 και 7 Νοεμβρίου
Τη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 και 7 του μήνα, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ).
Συγκεκριμένη θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη στις 6 και 7 Νοεμβρίου, απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11, στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, ενώ θα συμμετέχουν στο απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων την Τετάρτη 7/11 στις 17:00 στο Σύνταγμα.
Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, απαιτούν την καταψήφιση των μνημονιακών μέτρων. “Απαιτούμε μία άλλη πολιτική, με άλλα χαρακτηριστικά, που θα δίνει πραγματική διέξοδο για την κοινωνία, για την οικονομία, για τον άνθρωπο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς την Δευτέρα και την Τρίτη


Απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς την Δευτέρα και την Τρίτη

Απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς την Δευτέρα και την Τρίτη
Σταθμευμένα θα μείνουν την Δευτέρα και την Τρίτη, μετρό, τραμ και ηλεκτρικός μετά από απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο, την Τρίτη, να λειτουργήσει για κάποιες ώρες κάποιο μέσο ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, που θέλει να πάει στις διαδηλώσεις, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας σύμφωνα με το newsbeast.gr.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι αγωνίζονται για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Μέσων Μεταφοράς με φθηνό εισιτήριο και να μην υπάρξει καμία μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις. Καλούν μάλιστα τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχει εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το διήμερο 6 και 7 Νοεμβρίου.