Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης των μέτρων


Αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης των μέτρων

Αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης των μέτρων
Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί, το οικονομικό επιτελείο, στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους και βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων, προανήγγειλε αλλαγές στο παρά πάντα της ψήφισης των μέτρων. Κάποιες εξ αυτών είναι βελτιωτικές, προς όφελος δηλαδή των πολιτών, άλλες, όμως, επιταχύνουν αρνητικές εξελίξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους είναι η απόλυτη συμφωνία των δανειστών μας.
Αναλυτικότερα : 
-Θεμελιώνεται δικαίωμα κατώτατης σύνταξης στα 15 χρόνια δουλειάς και όχι στα 20, όπως ήταν η αρχική πρόταση.
-Η αύξηση του ορίου ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ, από τα 60 στα 65 χρόνια, αναβάλλεται για το 2014.
-Οι συντάξεις θα μειωθούν κλιμακωτά κατά 5%, 10% και 15%, από τα 1.000, 1.500 κα 2.000 ευρώ αντίστοιχα (για συνολικές αποδοχές, κύριων και επικουρικών). Όμως, από τις περικοπές, δεν θα γλιτώσουν ούτε οι αναπηρικές συντάξεις.
-Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ, θα υπάρχει η δυνατότητα – μέσω υπουργικής απόφασης – να κουρευτεί η μείωση έως 35%, όπως αυτή θα ισχύσει με το νέο νόμο.
-Τα επιδόματα δώρων, Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, καταργούνται από το νέο έτος για όλους τους συνταξιούχους, και του ΟΓΑ.
-Η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα εξακολουθήσει να ισχύει καθολικά για θεσμικά θέματα, όπως ωράριο, άδειες, κλπ.
-Όλα τα ταμεία θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, θα δοθεί, όμως, παράταση έξι μηνών σε κάποια, όπως στον ΕΔΟΕΑΠ των δημοσιογράφων, να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες και να εξαιρεθούν αν αποδειχθεί ότι είναι πλεονασματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: