Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τι θα συμβεί αν δεν υπογράψει ο Ρουπακιώτης


Δεν υπογράφει το Μνημόνιο ο Α. Ρουπακιώτης

Δεν υπογράφει το Μνημόνιο ο Α. Ρουπακιώτης
Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα στη Βουλή, καθώς υπουργός της κυβέρνησης δεν υπογράφει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης δεν υπογράφει τα δράσεις που αφορούν το υπουργείο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
Ήδη γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα από τον Φ. Κουβέλη και το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής.




Τι θα συμβεί αν δεν υπογράψει ο Ρουπακιώτης

Τι θα συμβεί αν δεν υπογράψει ο Ρουπακιώτης
Μία εμπλοκή της τελευταίας στιγμής έρχεται να ταράξει τα νερά, τη στιγμή που τα μέτρα είχαν πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία, το πιθανότερο την Τετάρτη. Πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος ήταν η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για συμμετοχή στη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, είπε “όχι” στην υπογραφή τους.
Σε συνομιλία που είχε το news.gr με τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Αθανάσιο Παπαϊωάννου, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού Κοινοβουλίου. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας το θέμα πρόκειται να λυθεί μέσα στις επόμενες ώρες, με δεδομένο ότι όπως υπαγορεύει ο κανονισμός της Βουλής, μπορεί αντί του υπουργού να υπογράψει και ο αναπληρωτής υπουργός (υπενθυμίζουμε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπάρχει αναπληρωτής) και σε κάποιες περιπτώσεις και ο υφυπουργός, όταν αυτό προβλέπεται από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.
Αντίθετη γνώμη στα όσα υποστηρίζει ο κύριος Παπαϊωάννου, έχει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κώστας Χρυσόγονος. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο συνταγματολόγο, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον υπουργό με βάση το Σύνταγμα. “Σε κάθε άλλη περίπτωση το οποιοδήποτε νομοσχέδιο είναι ανυπόστατο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Χρυσόγονος μάλιστα, τονίζει ότι για να μπορέσουν να κατατεθούν τα νέα μέτρα, πρέπει να υπάρχουν οι υπογραφές όλων των συναρμοδίων υπουργών, άρα και του κυρίου Ρουπακιώτη. “Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του υπουργού”, καταλήγει.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την ώρα οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, τη στιγμή που στο παρά ένα της κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα. Όλα λοιπόν κρέμονται σε μία κλωστή καθώς οι αντιρρήσεις που εξαρχής είχε για τα νέα μέτρα, η Δημοκρατική Αριστερά, στην προκειμένη περίπτωση προσωποποιούνται από την άρνηση του κυρίου Ρουπακιώτη να δώσει την συγκατάθεσή του στα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: