Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΧΟΣ, ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ Μικρότερα πρόστιμα για φοροπαραβάτες


ΣΤΟΧΟΣ, ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ

Μικρότερα πρόστιμα για φοροπαραβάτες

Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων μετονομάζεται σε Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ)
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων μετονομάζεται σε Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ)
Της Μαρίας Βουργάνα
Νέο ποινολόγιο για τους φορο-παραβάτες με μικρότερα πρόστιμα και ποινές και σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με το «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2013-2014 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό χθες, ύστερα από συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με κλιμάκιο αντιπροσωπίας του ΠΑΣΟΚ, στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αυξήσεις εμμέσων φόρων, η αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα, αύξηση φόρου στο υγραέριο κίνησης και η μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες.
Αλλαγές
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μη φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των επιτροπών που θα ασχολούνται με την επίλυση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Επίσης θα περιλαμβάνεται η μείωση στα 500 ευρώ του ορίου για συναλλαγές με μετρητά. Αγορές πάνω από το όριο αυτό, θα πρέπει να γίνονται είτε με χρεωστική, είτε με πιστωτική κάρτα, ενώ ο πολίτης μπορεί να επιλέξει και την τραπεζική επιταγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που έρχονται στο ποινολόγιο της εφορίας προβλέπουν μεταξύ άλλων:
  • Μείωση έως 50% των ποσοστών υπολογισμού των προστίμων για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα, το ποσοστό θα διαμορφώνεται στο 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής με το μέγιστο ποσοστό να φθάνει μέχρι το 100% που είναι σήμερα.
  • Νέο αντικειμενικό σύστημα ποινών. Ως βάση υπολογισμού θα λογίζεται ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα εξαρτάται από την κατηγορία των βιβλίων. Για όσους δεν υποχρεούνται να συμπληρώνουν βιβλία, το ελάχιστο πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ, για όσους υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων το πρόστιμο θα είναι 900 ευρώ και για όσους υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων η βάση θα είναι τα 1.200 ευρώ. Επί αυτής της βάσης, θα εφαρμόζονται συντελεστές προσαύξησης ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε ποινής.
  • Καθιέρωση ανώτατου πλαφόν προστίμου
  • Θέσπιση μηχανισμού εκπτώσεων για όσους εξοφλούν αμέσως τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Η έκπτωση θα μπορεί να φτάνει στο 60% για όσους πληρώνουν εφάπαξ ή στο 40% για όσους αποφασίζουν να προκαταβάλουν το 25% του προστίμου.
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων μετονομάζεται σε Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ) και προβλέπεται μεταξύ άλλων:
  • Κατάργηση της θεώρησης των βιβλίων και στοιχείων εταιρειών και επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, καθώς και του βιβλίου αποθήκης.
  • Αλλαγές στα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης των βιβλίων των επιχειρήσεων. Από ένα έως τέσσερις μήνες η διάρκεια μέσα στην οποία θα πρέπει να θεωρούνται τα βιβλία.
  • Κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης ουσιαστικών φορολογικών παραβάσεων τα βιβλία του επιτηδευματία κρίνονται ανεπαρκή ή ανακριβή, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του να προσδιορίζονται εξωλογιστικά και ειδικά στις περιπτώσεις ανακρίβειας των βιβλίων, με την εφαρμογή προσαυξημένων κατά 40%-80% μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους.
  • «Oροφή» στα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά στοιχεία μέχρι 300.000 ευρώ ανά τιμολόγιο και 100.000 ευρώ για υπόλοιπες φορολογικές παραβάσεις. Σε περίπτωση που κάποιος είναι υπότροπος, θα υπάρχει προσαύξηση του προστίμου κατά 50%.
  • Καθιέρωση υποχρέωσης τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από τις επιχειρήσεις, όπου θα ενσωματώνονται ισοζύγια, ισολογισμοί, ημερολόγια πρωτογενών εγγραφών και άλλα παραστατικά.
  • Κατάργηση σειράς φορολογικών βιβλίων, τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνταν υποχρεωτικά (π.χ. βιβλίο παραγωγής-κοστολογίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: