Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΨΑΛΙΔΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΕΜΒΑΣΜΑΤΟΣ Νέος νόμος για πρόσθετους φόρους, πρόστιμα για «αδικαιολόγητες» καταθέσεις


ΨΑΛΙΔΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΕΜΒΑΣΜΑΤΟΣ

Νέος νόμος για πρόσθετους φόρους, πρόστιμα για «αδικαιολόγητες» καταθέσεις

Νέος νόμος για πρόσθετους φόρους, πρόστιμα για «αδικαιολόγητες» καταθέσεις
Σε νέα νομοθετική ρύθμιση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει τα παράθυρα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και να λύσει τα χέρια του ΣΔΟΕ στον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και προστίμων για «αδικαιολόγητες» καταθέσεις.
Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στους φορολογούμενους που εντοπίζεται διαφορά εμβάσματος και δηλωθέντος εισοδήματος θα αποστέλλεται αντίγραφο του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία βάσει των οποίων προέκυψε φοροδιαφυγή. Με το εκκαθαριστικό θα καλούνται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τις 20 ημέρες, να δικαιολογήσουν τη διαφορά. Αν δεν πείσουν τις Αρχές, θα τους βεβαιώνεται επί τόπου ο πρόσθετος φόρος και τα πρόστιμα και θα υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό ή μέρος αυτού ανάλογα με το ύψος του ή εκείνη τη στιγμή ή το πολύ σε δέκα ημέρες.
Με τη νέα ρύθμιση θα αποσαφηνίζεται ότι η ψαλίδα εισοδήματος και εμβάσματος θεωρείται προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη ή μη σταθερή και διαρκή πηγή και θα φορολογείται ως εισόδημα από υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστή 45% εντός της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση της περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: