Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία

Ποινική δίωξη για τους εφοριακούς που αρνούνται να δώσουν περιουσιακά στοιχεία
Με ποινική δίωξη απειλούνται οι εφοριακοί υπάλληλοι που αρνούνται να δώσουν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία των συζύγων όταν αντιδικούν μεταξύ τους για θέματα που αφορούν τη διατροφή των ιδίων και των παιδιών τους.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε σχετική εγκύκλιο τονίζει ότι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου σε διατροφή, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της, και η άρνηση εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας συνιστά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Στην εγκύκλιο της Εισαγγελίας ΑΠ επισημαίνεται ότι συχνά οι αρμόδιες ΔΟΥ γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων και δεν δίνουν τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.), με συνέπεια να μην μπορεί να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση και να μην μπορεί να καθοριστεί σωστά το ύψος της διατροφής.
Παράλληλα τονίζεται ότι άλλες ΔΟΥ αρνούνται ρητά την παροχή στοιχείων όταν η διατροφή δεν αφορά τον πρώην σύζυγο, αλλά άλλα πρόσωπα (π.χ. παιδιά).
Οι απόψεις των ΔΟΥ χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική εγκύκλιο αυθαίρετες και τονίζεται η ανάγκη παροχής ακριβών στοιχείων σε κάθε εισαγγελική παραγγελία για πληροφορίες περιουσιακές σχετικά με διατροφή, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατό να καθορίσουν τα δικαστήρια το ύψος της.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Γ. Παντελής καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς να φροντίσουν ώστε να εξαλειφθεί το σχετικό πρόβλημα, ώστε να δίνεται κάθε χρήσιμη πληροφορία από τις ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: