Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση



Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση

09.11.2012 16:50
Έως και τον Ιανουάριο ενδέχεται να διαρκέσει το θρίλερ για την επόμενη δόση, όπως εκμυστηρεύθηκε το μεσημέρι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να κρύψει την αμηχανία του για τη τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η νέα, ακόμα πιο δυσάρεστη εκδοχή για το πότε θα φτάσει στην Αθήνα το «πακέτο», έχει να κάνει με το ότι αναμένουμε πλέον όχι μόνο τη δόση του καλοκαιριού (31,3 δισ ευρώ) αλλά και τις δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου (13,3 δισ ευρώ) και έτσι για να πάει το αίτημα της έγκρισης στα εθνικά Κοινοβούλια μόνο μια φορά, το πακέτο μπορεί να φτάσει τελικά μαζί με τον... Άη Βασίλη!
Όσον αφορά, δε, στις ταμειακές ανάγκες έως τότε, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί μάλλον το εξαιρετικά ακριβό «εργαλείο» των εντόκων γραμματίων, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τη τμηματική καταβολή της δόσης, σενάριο που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής του EUROWORKING GROUP, προκαλώντας νευρική κρίση στην Αθήνα.
Η έτερη, πιο αισιόδοξη εκδοχή, είναι ότι θα ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα έως το τέλος του μήνα, ενδεχομένως σε έκτακτο EUROGROUP και σε συνάρτηση με τη δυνατότητα συνεδρίασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι το «ρευστό» θα φτάσει στην Αθήνα έως τις αρχές Δεκεμβρίου, όχι όμως εφάπαξ αλλά σε δόσεις έτσι ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες!!!
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών για να μην υπάρξουν προβλήματα με το έντοκο- μαμούθ των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και εκδόθηκε τον Αύγουστο για να καλύψει το ομόλογο της ΕΚΤ, προχωρά τη Τρίτη σε «σπαστή» έκδοση 2,125 δισ. ευρώ διάρκειας 4 μόλις εβδομάδων (!!!) και 1 δισ. ευρώ διάρκειας 3 μηνών, ευελπιστώντας ότι με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές θα συμπληρωθούν τα 5 δισ. ευρώ.


Πηγή: Εως τον Ιανουάριο πιθανόν να κρατήσει το θρίλερ με τη δόση | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/75924#ixzz2Bk8e76s0




ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 Νοεμβρίου 2012
Ειδησεογραφία
Δόση σε δόσεις!
Μετά την ψυχρολουσία για καθυστέρηση της πολυπόθητης δόσης, νέες πληροφορίες μιλούν για δόση… σε δόσεις αλλά και για κατάθεση της έκθεσης της τρόικας την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Euro-working Group που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής του Τόμας Βάιζερ, φέρεται να είπε ότι θα καταβληθεί μεν, «τμηματικά» δε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βάιζερ διαβεβαίωσε ότι η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά «στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη» για την Αθήνα.

Ο κ. Βάιζερ επιβεβαίωσε και πάλι  ότι δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Ο κ. Βάιζερ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  φέρεται να υποστήριξε πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».

Στην Αθήνα πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το «χαστούκι» αφού έχει επενδύσει  πολιτικά πάνω στην άμεση καταβολή της δόσης, παρότι ελάχιστα από τα χρήματα ενδέχεται να «πέσουν» στην αγορά.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πάντως η δόση σε … δόσεις αντιμετωπίζεται ως εφιάλτης αφού σε μία τέτοια περίπτωση η Αθήνα μπορεί να περιμένει και έως τον Γενάρη!

Η Αθήνα προσπαθεί να μειωθούν οι δόσεις σε δύο και αποβλέπει στο σύνολο των «χρωστούμενων» δανεικών… περίπου 43δις.

Την ίδια ώρα πάντως πληροφορίες της Deutsche Welle θέλουν την τρόικα να καταθέτει την έκθεσή της, έως την Κυριακή.
http://topontiki.gr/article/44303/Dosi-se-doseis



FINANCIAL TIMES

Ευρωζώνη-ΔΝΤ βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα

Ευρωζώνη-ΔΝΤ βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποδέχονται μία ακόμη επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για το πώς θα περιορίσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ανθίσταται στην χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ, πιέζοντας όλες τις πλευρές να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.
Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο σχετικά, πρώτον, με τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, δεύτερον, με τα ποσά που θα συγκεντρώσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και, τρίτον, με τα χρήματα που θα χρειασθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον της τάξης των 5-10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ αναφορικά με το ύψος που θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020. Οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο περίπλοκες, αναφέρουν αξιωματούχοι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να χαλαρώσει ο σχετικός στόχος και να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2022. Αν οι διαπραγματευτές αναγκασθούν να αποδεχθούν τη θέση του ΔΝΤ, σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει πιθανόν να καταγράψουν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, ένα αποτέλεσμα που θεωρείται πολιτικά εκρηκτικό και έχει απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης που φοβούνται αρνητικές αντιδράσεις στα εθνικά κοινοβούλιά τους.
Ένας άλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται σταδιακά προς τη θέση του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της από ότι σχεδίαζαν αρχικά.
«Θα υπάρξει η ανάγκη μέτρων που θα μειώνουν σημαντικά το χρέος. Όλοι βάζουν εδώ κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο διαπραγματευτής. Οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν ότι τα μέτρα μείωσης του χρέους θα μπορούσαν να περιορισθούν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης - από τις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαίες μονάδες) στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) - και στην απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ - που εκτιμώνται από 12 έως 15 δισ. ευρώ - από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: