Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι 13 ανατροπές για συνταξιούχους, εργαζόμενους και εργοδότες


«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Οι 13 ανατροπές για συνταξιούχους, εργαζόμενους και εργοδότες

Αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση
Αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση
Του Γιώργου Γάτου
«Παράθυρο» να γίνουν μικρότερες μειώσεις στα εφάπαξ (στην προοπτική, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες, η μείωση που θα γίνει άμεσα να μην ξεπερνά το 35%) και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών να ισχύσει από την 1/1/2014 και όχι από την 1/1/2013, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας στην αντιπροσωπία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την οποία συναντήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασιας Ι. Βρούτση.
«Η ΕΓΣΣΕ διατηρεί την καθολική ισχύ της, ακόμη και για όσους εργοδότες δεν είναι μέλη για όλα τα θεσμικά ζητήματα (άδειες, πρωτοβουλίες κοινωνικών εταίρων κ.λπ.) που προσδιορίζουν το επίπεδο ποιότητας της εργασίας. Και αυτό είναι μια κατάκτηση της τελευταίας στιγμής, ύστερα από μια επίπονη και επίμονη διαπραγμάτευση» δήλωσε χθες μιλώντας στην Κ.Ο. ο Ι. Βρούτσης.
«Είναι ένα πλαίσιο αλλαγών με τις μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις που καταφέραμε να διασφαλίσουμε για τα εργασιακά» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με το νέο καθεστώς να έχει γενική εφαρμογή όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν αγγίζει το μισθολογικό κόστος (π.χ. άδειες).
Τελευταία συνάντηση 
Δεκατρείς ανατροπές στην εργασία, την ασφάλιση και στις συντάξεις φέρνει το πακέτο των μέτρων που παίρνει σήμερα τον δρόμο για τη ψήφιση στη Βουλή μετά και τη διαφαινόμενη λήξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης (χθες έγινε μια νέα καταληκτική συνάντηση των υπουργών Ι. Στουρνάρα και Ι. Βρούτση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ). Οι αλλαγές που αφορούν τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες έχουν ως εξής:
1 Μέσω των νέων εισφορών (οι οποίες θα επιβάλλονται στα ποσά που απομένουν μετά τις γνωστές παρακρατήσεις) οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον δύο συντάξεις τον επόμενο χρόνο. Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνοντα ως εξής: Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και πάνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
2 Καταργούνται τα δώρα των συνταξιούχων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
3 «Κουρεύονται» τα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί από την 1η Αυγούστου του 2010 και μετά, ενώ μπαίνει πλαφόν 15.000 ευρώ για όσους δεν έχουν πληρώσει εισφορές σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. Παράλληλα από το 2014 τα ποσά των εφάπαξ θα προσδιορίζονται με νέο μαθηματικό τύπο που θα αποκλείει τη δημιουργία ελλειμμάτων στα Ταμεία Πρόνοιας.
4 Το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από 1 Ιανουαρίου 2014 σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος.
5 Αυξάνονται τουλάχιστον κατά δύο έτη (και σε αρκετές περιπτώσεις έως και έξι λόγω της επίσπευσης εφαρμογής, χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, των προϋποθέσεων του ν. Λοβέρδου και στο Δημόσιο έως και δεκαέξι για τις μητέρες) τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ το 64ο έτος της ηλικίας αντικαθίσταται από το 66ο και το 65ο από το 67ο. Το 67ο θα είναι το όριο και για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία με δεκαπενταετή ασφάλιση.
6 Aυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ για τον κλάδο ασθενείας στα 25,87 ευρώ από 14,65 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι επιπρόσθετη των αυτόματων αυξήσεων που ήδη γίνονται για τον κλάδο της σύνταξης.
7 Δρομολογούνται νέες μειώσεις κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών στον ΙΚΑ πέραν του 1,1% για ΙΕΚ και Ε. Εστία.
8 Προβλέπεται η καταβολή ασφαλίστρων για αποδοχές έως 5.400 ευρώ (που είναι το πλαφόν για τους νέους, από την 1/1/93 ασφαλισμένους) και για τους παλιούς (μεχρι 31/12/92) ασφαλισμένους.
9 Αξιώσεις των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που αφορούν την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών (συντάξεων, επιδομάτων κ.ά.) θα παραγράφονται μετά εικοσαετία από την τελευταία καταβολή.
10 Τον Μάρτιο νομοθετείται ο κατώτατος μισθός ο οποίος θα είναι από την ερχόμενο Απρίλιο παγωμένος στα 586 ευρώ με τα επιδόματα πολυετίας (απαραίτητα για την ένταξη στη μισθολογική κλίμακα που αναλογεί στην προϋπηρεσία του εργαζόμενου) χωρίς όμως αυξήσεις με την ωρίμαση και χωρίς επίδομα γάμου. Δυνατότητα θα δοθεί για την πρόβλεψη επιδομάτων ή επιπλέον παροχών με την υπογραφή ΕΓΣΣΕ η οποία θα είναι υποχρεωτική για τα μέλη και δεσμευτική για όλους (μέλη και μη μέλη) μόνο σε ό,τι αφορά μη μισθολογικούς όρους (άδειες κ.ά.).
11 Αλλάζει το καθεστώς των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης με την πρόβλεψη ανώτατου ορίου τα δώδεκα μηνιάτικα στην απροειδοποίητη απόλυση για δεκέξι έτη και πλαφόν 2.000 ευρώ το μήνα για όσους δικαιούνται έως και φέτος περισσότερους μισθούς αν έχουν από δεκαεπτά χρόνια υπηρεσίες και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Για την προειδοποιημένη απόλυση που μειώνει κατά 50% τα αναλογούντα ποσά της διατηρούμενης παλαιάς κλίμακας των αποζημιώσεων, ο χρόνος περιορίζεται κατ' ανώτατο όριο στους 4 μήνες από του 6.
12 Περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναγγελία στο ΣΕΠΕ των υπερωριών και των βαρδιών.
13 Καθιερώνεται η δυνατότητα εφαρμογής κατόπιν συλλογικών συμφωνιών του ελαστικού ωραρίου ακόμη και την έκτη ημέρα (χωρίς δηλ. προσαύξηση μισθού) με ένδεκα ώρες ημερήσιας ανάπαυσης και με τη διατήρηση του νομοθετημένου ορίου των 40 ωρών την εβδομάδα.
Αναπηρικές συντάξεις
  • Με δεδομένο ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πλήξουν 900.000 συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των αναπήρων που εξαιρούνταν έως σήμερα, ο Γ. Κουτρουμάνης επα- νακατέθεσε την πρόταση να μην καταργηθούν τα δώρα στους συνταξιούχους και η εξοικονόμηση να γίνει με κλιμακωτές εισφορές σε όλες τις συντάξεις, κι όχι στο σύνολο πάνω από τα 1.000 ευρώ. Πέρα από τους συνταξιούχους, η έλλειψη μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα θίξει 50.000 ασφαλισμένους το 2013 και άλλους 50.000 το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: