Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Νέο χαράτσι για 500.000 φορολογούμενους


ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Νέο χαράτσι για 500.000 φορολογούμενους

Νέο χαράτσι για 500.000 φορολογούμενους
«Φωτιά» είναι και η νέα παρτίδα περίπου 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα ταχυδρομήσει εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών. Δυο στους τρεις φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Σημειώνεται ότι τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο το φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και δύο ακόμη «χαράτσια»: Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, για όσους φορολογούμενους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Εως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. επί συνόλου 5,7 εκατ. δηλώσεων. Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική υποβολή της δήλωσης μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που υποβάλουν χειρόγραφες δηλώσεις.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση έως τις 16 Ιουλίου της προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η προθεσμία έληγε την Παρασκευή 29 Ιουνίου αλλά το υπουργείο αποφάσισε να δώσει μία ακόμη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους.
Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: