Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σε φόρο μετατρέπεται το τέλος ακινήτων

Σε φόρο μετατρέπεται το τέλος ακινήτων

Η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα της επιβολής του τέλους ακινήτων, επειδή η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως είναι έκτακτη, αλλά και η παράλληλα αντισυνταγματικότητα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη καταβολής του τέλους, οδηγεί την κυβέρνηση στην επιβολή του τέλους μέσω της εφορείας.

Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περ. β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή
του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά. Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής, από τη στιγμή που το χαράτσι απεμπλάκη από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, έχουν οριστεί σε τρεις.
Επιπλέον, όσον αφορά την τακτοποίηση θεμάτων επιβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε πρόσωπα που διαβιούν υπό μειονεκτικά κοινωνικές συνθήκες , επισημαίνεται ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας
Δ.Ο.Υ. είναι αποκλειστικά αρμόδιος – ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου.
Σας κοινοποιούμε τα άρθρα πρώτο και πέμπτο του ν. 4047/2012, που αναφέρονται σε ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., για ενημέρωσή σας. Με τις διατάξεις του πρώτου άρθρου κυρώθηκε η από 16-12-2011 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 262 Α΄), η οποία σας είχε κοινοποιηθεί με την ΠΟΛ 1251/2011. Με τις διατάξεις του πέμπτου άρθρου επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 53 του ν. 4021/2011. Για διευκόλυνσή σας, σας επισυνάπτουμε άτυπη κωδικοποίηση του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και ισχύει. Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1056/2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός του τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.» , με την οποία τροποποιείται, συμπληρώνεται και κωδικοποιείται η προηγούμενη σχετική απόφαση ΠΟΛ 1211 /2011, την οποία σας κοινοποιούμε. Όσον αφορά την τακτοποίηση θεμάτων επιβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σε πρόσωπα που διαβιούν υπό μειονεκτικά κοινωνικές συνθήκες , επισημαίνεται ότι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. είναι αποκλειστικά αρμόδιος – ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου – για τη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περ. β΄ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Σε κάθε περίπτωση ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα. Κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

 http://www.dailynews24.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11868:at-the-end-of-the-tax-becomes-property

Δεν υπάρχουν σχόλια: