Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πληρώστε τα χρέη στους δήμους ως 60 δόσεις Οι δημότες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς δήμους έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 60 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρώστε τα χρέη στους δήμους ως 60 δόσεις
Πληρώστε τα χρέη στους δήμους ως 60 δόσεις
Οι δημότες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς δήμους έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 60 δόσεις
8/3/2012
Χιλιάδες οφειλέτες των δήμων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στους ΟΤΑ με το μοντέλο που ακολουθείται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα το άρθρο 9 του πολυνομοσχεδίου επεκτείνει την εφαρμογή του Ν. 4038 για τη ρύθμιση των βεβαιωθέντων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών ή νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.
Οι δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς δήμους έως 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 75.000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν ανάλογης ευνοϊκής ρύθμισης με διακανονισμό που θα πραγματοποιήσουν με τον αρμόδιο ΟΤΑ, όπου θα καταβάλλουν τις οφειλές σε δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 60, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι 100 ευρώ.
Μετά την ψήφιση του νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση στα κόμματα, θα υπογραφεί απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4038 οι καταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνονται:
  • Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 100% των προσαυξήσεων
  • σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων
  • σε 13-24 δόσεις με απαλλαγή του 75% των προσαυξήσεων
  • σε 25-36 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 60% της προσαύξησης
  • σε 37-48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 45% από τις προσαυξήσεις και, τέλος,
  • σε 49-60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής
Παράλληλα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται ότι θα ισχύσει το καθεστώς συνυπηρέτησης και για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας (όπως ισχύει για όλους τους ένστολους).
Εάν οι σύζυγοί τους εργάζονται στο Δημόσιο, θα μπορούν να μετατεθούν σε υπηρεσίες κοντά στην πόλη που υπηρετούν.
Οσον αφορά τις προσλήψεις συμβασιούχων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (ωδεία, γυμναστήρια κ.τ.λ.), δεν υπόκεινται στη μείωση του 10% που ισχύει για τον αριθμό του εποχικού προσωπικού και δεν χρειάζονται έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή, αλλά κοινή απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.
Τέλος, οι συμβάσεις έργου που έχουν εγκριθεί μέχρι τις 31-12-2011 θα μπορούν να ενεργοποιηθούν εντός του 2012.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: