Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σε δύο φάσεις οι μειώσεις των εισφορών στο ΙΚΑ Με νομοθετική ρύθμιση και νέα πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα «κουρευτούν» σε δύο στάδια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύο φάσεις οι μειώσεις των εισφορών στο ΙΚΑ
Σε δύο φάσεις οι μειώσεις των εισφορών στο ΙΚΑ
Με νομοθετική ρύθμιση και νέα πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα «κουρευτούν» σε δύο στάδια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
5/3/2012
Του Γιώργου Γάτου
Μέτρα ελέγχου της αδήλωτης εργασίας και της καταβολής εισφορών έρχονται από τον Απρίλιο για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης και νέων μειώσεων στις συντάξεις. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: Τη μείωση και απλούστευση των πακέτων ασφάλισης, την υποβολή στο ΙΚΑ σε μηνιαία βάση των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων και την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας πιλοτικά στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων και έως το τέλος του χρόνου σε όλες τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι απώλειες για τα Ταμεία στο σκέλος των εσόδων θα φτάσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Την έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων «από τον Απρίλιο», προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος συγκαλεί, εκτάκτως μέσα στην εβδομάδα, σύσκεψη με τα στελέχη της διοίκησης του ΙΚΑ για την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών.
Με τα μέτρα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τον τριπλό κίνδυνο για την ταμειακή ρευστότητα και την ομαλή καταβολή των συντάξεων που έχει ιδιαίτερα το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μετά το «κούρεμα» των ομολόγων ονομαστικής αξίας 884 εκατ. ευρώ που αποφασίζει αύριο, των ασφαλιστικών εισφορών (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το Σεπτέμβριο) αλλά και των μισθών (επί των οποίων υπολογίζονται οι καταβαλλόμενες εισφορές). Αν δεν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των εισφορών, το επόμενο βήμα θα είναι ένας νέος γύρος μειώσεων στις συντάξεις, προβλέπει το νέο Μνημόνιο (σελ. 684).
Ρ. Σπυρόπουλος
Ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας χθες στην »Η», απαντά ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και παράλληλα με την ένταση των ελέγχων, θα προχωρήσουν η βεβαίωση και καταβολή των εισφορών μαζί με το φόρο σε μηνιαία βάση (διευκολύνοντας τον έλεγχο όσων δηλώνονται και των ποσών τα οποία πληρώνονται), η μείωση των ασφαλιστικών «πακέτων» από τον ερχόμενο μήνα και η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις (υποχρεωτικό μέτρο έως τα τέλη του 2012, για την αποτύπωση των πραγματικών ωρών απασχόλησης των εργαζομένων).
Ο Ρ. Σπυρόπουλος επιβεβαιώνοντας ότι το ΙΚΑ έχει εισπράξει το 1 δισ. ευρώ από τα 2,1 δισ. ευρώ της (μειωμένης για το 2012) κρατικής επιχορήγησης, υπογράμμισε, ότι «σε άλλο κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει εγγραφεί και έχει δεσμευτεί πρόσθετη επιχορήγηση 1,1 δισ. ευρώ».
Υπουργικό συμβούυλιο
Με νομοθετική ρύθμιση και νέα Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα «κουρευτούν» σε δύο στάδια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Η πρώτη μείωση θα γίνει σε συνάρτηση με την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας (θα εκδοθεί νέα Πράξη Υπουργική Συμβουλίου για τα κενά που υπάρχουν και για τις εισφορές και για τις παροχές).
Η δεύτερη θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί με την εισαγωγή της κάρτας εργασίας έτσι ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετες απώλειες και η διαφορά στα έσοδα να προκύψει από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (με βάση το Μνημόνιο προβλέπεται και ένταση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις).
Το ενδεχόμενο αύξησης εισφορών των εργαζομένων παραμένει «ανοικτό» μόνο για τα εφάπαξ όπου έχει αναληφθεί υποχρέωση απέναντι στην τρόικα να εξαφανιστούν τα ελλείμματα και να ληφθούν μέτρα έως τον Ιούνιο (ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαρτίου στα περισσότερα Ταμεία Πρόνοιας).
Eγκύκλιος για μισθούς-συντάξεις
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκδώσει ειδική εγκύκλιο για τις μειώσεις των μισθών και τις αλλαγές στις συμβάσεις και στον ΟΜΕΔ που, επίσης, οδηγούν στη μείωση του κόστους εργασίας (έως 40% μπορεί να φτάσει η μείωση των αποδοχών).
Η τρόικα έχει ζητήσει να μειωθεί κατά 15% το μοναδιαίο κόστος εργασίας και αν αυτό δεν συμβεί με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα ληφθούν και νέα «πιο άμεσα μέτρα» στο τέλος του 2012.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρίνιζαν χθες ότι τα μέτρα που πρέπει να «τρέξουν» είναι όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο και έχουν ψηφιστεί «και δεν έχουν ζητηθεί άλλα (όπως η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης)».
Την Τετάρτη αποφασίζει το ΙΚΑ για τα ομόλογα
Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποφασίζει αύριο την εθελοντική συμμετοχή του στην ανταλλαγή 7 ομολόγων ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 884 εκατ. ευρώ που κατέχει, τα οποία λήγουν στις 18/5/2012 (260,4 εκατ. ευρώ), στις 20/5/2013 (352 εκατ. ευρώ + 17,7 εκατ. ευρώ), στις 11/1/2014 (10,6 εκατ. ευρώ), στις 20/5/2014 (2,9 εκατ. ευρώ), στις 20/7/2017 (4,2 εκατ. ευρώ) και το τελευταίο (238 εκατ. ευρώ) στις 22/10/2019.
Συνολικά τα Ταμεία καλούνται να αποφασίσουν έως την Τετάρτη το «κούρεμα», πάνω από το 50% των ομολόγων ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ που κατέχουν προσδοκώντας την κάλυψη των απωλειών (όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ήδη έχει ψηφιστεί). Στο «κουρείο» θα μπουν και επιπλέον 14 δισ. ευρώ καταθέσεις ταμείων (ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κ.ά.) που μετατράπηκαν με αποφάσεις της ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά οι απώλειες από το «κούρεμα» που μένει να αποκατασταθούν θα φτάσουν τα 11 - 12 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: