Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αμεση εκδίκαση των εκκρεμών 165.000 φορολογικών υποθέσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-12
Αμεση εκδίκαση των εκκρεμών 165.000 φορολογικών υποθέσεων
Της Ιωαννας Mανδρου
Ασφυκτικές προθεσμίες για την πλήρη εκκαθάριση, μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο, του όγκου των αδίκαστων φορολογικών υποθέσεων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 165.000, προβλέπει το νέο Μνημόνιο, δρομολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας στην παροχή νομικών υπηρεσιών.
Η άμεση εκδίκαση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που στερούν τεράστια ποσά από το δημόσιο ταμείο, αποτελούν την προτεραιότητα των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση για το υπουργείο Δικαιοσύνης, με χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει την εκδίκαση του 50% αυτών των υποθέσεων ώς το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους, τον προσεχή Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το 80% προβλέπεται να έχει εκκαθαριστεί ώς το τέλος του χρόνου και η πλήρης εκκαθάριση να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2013, στόχος τιτάνιος, αν αναλογιστεί κανείς την οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων, τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που έχουν συμβάλει, έως σήμερα, στο να δημιουργηθεί ο απίστευτος όγκος των αδίκαστων υποθέσεων, οι οποίες συνολικά –όχι μόνον οι φορολογικές– ξεπερνούν σε πανελλαδική κλίμακα τις 460.000!
Προτεραιότητες Πάντως, προτεραιότητα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, δίδεται στην άμεση εκδίκαση υποθέσεων για ποσά που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκδίκαση όλων των υπολοίπων.
Τα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από τα δημόσια ταμεία, από την εκκαθάριση του όγκου των φορολογικών υποθέσεων, προσδιορίζονται σε πρώτη φάση στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολική αποτίμηση για όλες τις διοικητικές υποθέσεις που παραμένουν αδίκαστες –ασφαλιστικές και άλλες– δεν έχει γίνει ακόμα.
Μεταρρυθμίσεις Κι ενώ στο πεδίο των εσόδων οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες και με χρονοδιαγράμματα που θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο, σημαντικές είναι οι προβλέψεις για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο παροχής των νομικών υπηρεσιών. Εν προκειμένω, η βασική κατεύθυνση είναι οι περισσότερες υποθέσεις να επιλύονται εκτός δικαστηρίων, με την εφαρμογή θεσμών οι οποίοι στην Ευρώπη είναι καθεστώς από χρόνια.
Με χρονοδιαγράμματα ελέγχου ανά τρίμηνο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των θεσμών της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές διαφορές, που θα πρέπει να επιλύονται από δικηγόρους που θα πιστοποιηθούν ως διαμεσολαβητές, όπως ισχύει στην Ευρώπη, όπως και των θεσμών της διαιτησίας και της προδικαστικής συναλλαγής.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι διαμεσολαβητές θα μπορούν να γίνουν, πλην των δικηγόρων, και οι συμβολαιογράφοι, έτσι ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο οι διαφορές να επιλύονται γρήγορα και ουσιαστικά, με στόχο την τόνωση της οικονομίας, την κοινωνική ευρυθμία, αλλά και την απονομή της δικαιοσύνης, που είναι και το τελικό ζητούμενο.
Απελευθέρωση Αυτονόητη είναι η δέσμευση για ουσιαστική απελευθέρωση των περιορισμών που συνοδεύουν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος με την κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας τους σε συμβόλαια ή την υποχρεωτική παρακράτηση ποσών στο πλαίσιο της παροχής νομικών υπηρεσιών υπέρ των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων.
Σημαντικές επίσης είναι οι ρυθμίσεις για ένα πρόγραμμα, ανάλογο του «Καλλικράτη», στη Δικαιοσύνη, με τη συγχώνευση και την κατάργηση ειρηνοδικείων που δεν είναι πλέον χρήσιμα και αποδοτικά ή ακόμη και πλημμελειοδικείων, που έχουν τα τελευταία χρόνια αυξηθεί σε όλη την επικράτεια. Ολα αυτά, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται να πάρουν τον δρόμο για υλοποίηση μέσα στο προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για φιλόδοξα προγράμματα τα οποία θα πρέπει να έρθουν σε πέρας το ταχύτερο δυνατό για την προώθηση του δικαστικού έργου στη χώρα μας. Γι αυτό και θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_04/03/2012_474657

Δεν υπάρχουν σχόλια: