Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ανοιγμα λογαριασμών και δέσμευση ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο Την ασφυκτική πίεση των 1.000 μεγαλο-οφειλετών που χρωστούν πάνω από 5 εκατ. ευρώ με «εργαλείο» τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα αναλάβει αποκλειστικά η ειδική ομάδα δράσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιγμα λογαριασμών και δέσμευση ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο
Ανοιγμα λογαριασμών και δέσμευση ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο
Την ασφυκτική πίεση των 1.000 μεγαλο-οφειλετών που χρωστούν πάνω από 5 εκατ. ευρώ με «εργαλείο» τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα αναλάβει αποκλειστικά η ειδική ομάδα δράσης
6/3/2012
Της Μαρίας Βουργάνα
Αγριο «κυνηγητό» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και δέσμευση ακινήτων σε περίπου 1.000 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου ο καθένας από τους οποίους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το στενό «πρέσινγκ» των μεγαλο-οφειλετών θα αναλάβει αποκλειστικά η ειδική ομάδα δράσης που συστάθηκε για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι 40 ειδικοί ελεγκτές που θα στελεχώσουν την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων θα δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες καθώς θα μπορούν:
Να πραγματοποιούν έρευνες σε υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα για να εντοπίσουν τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι μεγαλο-οφειλέτες ή οι συνυπόχρεοι αυτών, όπως ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία (έντυπο Ε9) ή δεν έχουν μετεγγραφεί.
Να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και να προχωρούν στη δέσμευση των καταθέσεων.
Να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν εικονικά καθώς και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του οφειλέτη.
Να προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων (κατασχέσεις ενοικίων ακινήτων, αμοιβών κ.λπ.).
Σε πρώτη φάση η ειδική ομάδα θα ξεκαθαρίσει το αρχείο των οφειλετών. Σύμφωνα με το σχέδιο ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους μεγαλο-οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, καθώς θα εξαιρεθούν όσοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή έχουν πτωχεύσει και το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τις οφειλές τους.
Εσοδα 2 δισ. φέτος
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπερβαίνουν τα 42 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί με το νέο Μνημόνιο ότι θα πρέπει φέτος να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και να βάλει στα ταμεία το 20% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2012.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση, το κράτος και η αδράνειά του οδήγησε στη διαχρονική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως δήλωσε χθες: «Τώρα που δώσαμε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μεγαλο-οφειλετών και είναι στο διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας να τον βλέπει, βλέπουμε ότι πίσω από πολλούς απ' αυτούς υπάρχει μία «φούσκα», είναι ήδη στη φυλακή, έχουν πτωχεύσει, είναι υπέργηροι».
Τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τη λίστα των οφειλετών - φυσικών προσώπων που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών.
15 φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Συνολικά τα 15 αυτά άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.
15 άτομα χρωστούν από 50 έως 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους ανέρχεται στο ποσό των 916,23 εκατ. ευρώ.
64 άτομα οφείλουν από 25 έως 50 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των χρεών τους φθάνει τα 2,22 δισ. ευρώ.
182 άτομα χρωστούν από 10 έως 25 εκατ. ευρώ ο καθένας, με το συνολικό χρέος τους να φθάνει τα 2,89 δισ. ευρώ.
290 άτομα έχουν οφειλές πάνω από 5 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ. Συνολικά, χρωστούν 1,83 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: