Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ευνοϊκός διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ευνοϊκός διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση οι υπερήμεροι οφειλέτες αποφεύγουν το αυτόφωρο και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείωνΜε την υπαγωγή στη ρύθμιση οι υπερήμεροι οφειλέτες αποφεύγουν το αυτόφωρο και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί σήμερα ή την Τρίτη, καθώς η διορία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Με την υπαγωγή στην ρύθμιση οι υπερήμεροι οφειλέτες δεν κερδίζουν μόνο από την σταδιακή εξόφληση του φόρους τους, αλλά αποφεύγουν το αυτόφωρο και τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται μέχρι και σε 24 δόσεις όταν το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ οι δόσεις αποπληρωμής θα επιλέγονται από τον οφειλέτη (μάξιμουμ οι 24). Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα υπάρχει και διαγραφή προσαυξήσεων η οποία θα κυμαίνεται από 25% έως και 100% για όσους πληρώσουν άπαξ το ποσό. Ειδικότερα:
- Εφάπαξ καταβολή, με διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
- Σε 2 έως 12 δόσεις, με έκπτωση 90% των προσαυξήσεων.
- Σε 13 έως 24 δόσεις, αφαιρώντας το 75% των προσαυξήσεων.
- Σε 25 έως 36 δόσεις, με έκπτωση 60% των προσαυξήσεων.
- Σε 37 έως 48 δόσεις, αφαιρώντας το 45% των προσαυξήσεων.
- Σε 49 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, ειδικές κατηγορίες οφειλετών θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους σε πολύ περισσότερες δόσεις που θα κυμαίνονται από 25 ως 60 δόσεις, ωστόσο αυτό θα γίνεται με απόφαση του Εφόρου και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις του νόμου. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται μόνον σε πραγματικά αναξιοπαθούντες, που θα αποδεικνύουν εγγράφως την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει (επιδοτούμενοι άνεργοι, όσοι συντηρούνται με προνοιακά επιδόματα, πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς, κλπ).
Όσοι επιθυμούν να μπουν στην ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στις Δημόσιες Οικονομικές Αρχές αίτηση έως και τις 29 Φεβρουαρίου. Πάντως, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην σχετική προθεσμία, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται όμως από το υπουργείο Οικονομικών.
Θανάσης Κουκάκης

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: